Det var et stort presseoppbud under første dag av rettssaken i rettssal 250.
Det var et stort presseoppbud under første dag av rettssaken i rettssal 250.

Terror-tiltalte godtok fotografering kun første dag i retten

Pressen fikk kun fotografere terror-tiltalte Zaniar Matapour i få minutter før retten ble satt forrige mandag. – Da gjelder det å sikre seg alle motiver på kort tid, sier fotosjefen i NTB. 

Publisert

I forrige uke startet den mye omtalte rettssaken mot terrortiltate Zaniar Matapour i Oslo tingrett. 

Det er satt av ni uker til rettssaken, og over 60 journalister er akkreditert. Det var et stort presseoppbud på første rettsdag forrige mandag. 

Det var også første mulighet for pressen til å se og fotografere Matapour etter arrestasjonen i 2022. 

Matapour hadde godtatt fotografering, men kun før retten ble satt mandag morgen. 

Med andre ord hadde fotografene få minutter på å sikre seg de viktige bildene som skal kunne brukes gjennom hele rettssaken, og i etterkant. 

Tiltalte Zaniar Matapour.
Tiltalte Zaniar Matapour tillot fotografering før retten ble satt første dag.

Fikk ta bilder etter retten var satt

NTB hadde fått ansvaret for pool på stilbilder fra retten. 

Fotosjef i NTB, Jon Eeg, sier til Medier24 at saken har vært planlagt lenge, og at det var jobbet i forkant med planlegging, befaring  og tilrettelegging for å ha best mulig arbeidsforhold. 

– Men når tiltalte kommer inn i retten er det liten forskjell på om det er pool eller ikke. Da gjelder det å sikre seg alle motiver på kort tid. Noen ganger har vi to stillfotografer for å sikre at vi får alle bilder, men i denne saken var Lise Åserud alene, sier Eeg. 

Han forteller at NTB fikk bekreftet noen dager før rettssaken startet at tiltalte ville la seg fotografere på starten av første dag. 

Matapour ankom retten bare tre minutter før retten skulle settes klokken 09.15. 

– Vi hadde de første bildene ute 09.13. Lise fikk ta bilder fram til han hadde svart på skyldspørsmålet. Altså litt etter at retten ble satt, sier Eeg. 

Fotografering av tiltalte på vei til eller fra rettssalen, eller før retten er satt, er ikke tillatt etter domstolloven § 131a, med mindre vedkommende samtykker.

Zaniar Matapour i Oslo tingrett første dag i retten sammen med forsvarerne Henrik Lyngvær Ramstad og Marius Dietrichson

Mange henvendelser

Matapours forsvarer, Marius Dietrichson, sier til Medier24 at han fikk forespørsel fra flere medier i forkant av rettssaken om det ville bli anledning til foto. 

– Dette er en sak med stor offentlig interesse, derfor samlet jeg alle henvendelsene og spurte tiltalte om han kan samtykke til fotografering, for eksempel i de første minuttene av rettssakens første dag. og det har han sagt ja til, sier Dietrichson og legger til: 

– Det ble gjort som et initiativ for å imøtekomme pressens sterke ønsker om å få ta bilder av han. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS