Kringkastingssjefen Vibeke Fürst Haugen, leder i Kringkastingsrådet Snorre Valen og rådgiver for Kringkastingsrådet, Erik Skarrud.
Kringkastingssjefen Vibeke Fürst Haugen, leder i Kringkastingsrådet Snorre Valen og rådgiver for Kringkastingsrådet, Erik Skarrud.

Klagene renner inn til NRK - allerede årsrekord 

Det er kommet inn 5200 klager til Kringkastingsrådet de siste ukene. Men denne gangen handler det ikke om Sophie Elise. 

Publisert Sist oppdatert

De siste ukene har det strømmet inn klager til Kringkastingsrådet knyttet til Acer-saken. Klagerne reagerer på manglende dekning av rettssaken der «Nei til EU» har saksøkt staten, som nylig var oppe i Høyesterett.

Rådssekretær Erik Skarrud forteller til Medier24 at det til nå har kommet inn 5200 klager på saken. Dette gjør saken til den nest mest innklagede i rådets historie. 

Den mest innklagde saken er «Faten tar valget», som fikk over 6000 klager i 2017. Den har også passert klagestormen mot Sophie Elise fra i vår.

– Det kan godt være at Acer-saken passerer 6000 og blir den mest innklagede, sier Skarrud.

Allerede rekordår

Acer-saken har også tidligere vært oppe i Kringkastingsrådet, etter at saken har vært oppe i både tingretten i 2021 og lagmannsretten i 2022. Da har antallet klager vært henholdsvis 198 og 160.

Denne gangen har leder for Ungdom mot EU, Kim René Hamre, oppfordret folk til å klage inn saken, det bekrefter han ovenfor Kampanje.

– Det er ingen tvil om at oppfordringen og kampanjen har gjort at flere klager inn. Men vi ser at de som klager inn, skriver egne klager, det er ikke identiske klager, sier Skarrud.

Da Acer-saken ble tatt opp i rådet i 2021 etter tingretten, ble det påpekt at andre lignende saker ble dekket bredere. Da uttalte nyhetssjef i NRK, Kyrre Nakkim, at NRK ville dekke saken like bredt som andre saker om den også kom til Høyesterett.

Og det store antallet klager i Acer-saken, sammen med Sophie Elise-saken fra tidligere i år, gjør at det også er et historisk klageår for Kringkastingrådet, forteller Skarrud.

– Det høyeste antallet klager vi har hatt på ett år tidligere har vært 8.100. Nå har vi allerede passert 11.000 i år, sier Skarrud og legger til:

Sekretær i Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, ved NRK Tyholt
Sekretær i Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, forteller at det allerede i september er årsrekord på antall klager.

– Det henger nok sammen med at vi har hatt to store saker i år, som har fått et stort antall klager. 

Ikke samme medietrykk

Sophie Elise-saken fikk 4600 klager, og fikk i tillegg stor medieoppmerksomhet.  Da opplevde Skarrud også et sjeldent medietrykk, i tillegg til det store antallet klager. 

Saken om Sophie Elise sitt Instagram-bilde fikk rundt 100 medieoppslag på to dager. Stormen endte med at influenseren avsluttet samarbeidet med NRK.

 Høstens første møte i Kringkastingsrådet er i neste uke. Allerede to uker før får rådet tilsendt alle klagene.

– Men denne gangen samler vi opp de klagene som har kommet etterpå, til neste rådsmøte.

Hvilke saker som skal opp i rådet bestemmes av rådet etter at de har mottatt klagene. Rådsleder Snorre Valen uttalte tidligere i uken til Kampanje at det er naturlig at rådet vurderer saken. Skarrud mener også at saken vil bli tatt opp.

– Det vil den nok bli, spesielt med tanke på antallet klager.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS