Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery la frem flere lovendringer i kringkastsregelverket.

Vil endre kringkastings­loven

Kulturdepartementet vil blant annet at alle fjernsynskanaler og audiovisuelle bestillingstjenester skal ha universell utforming på sine programmer.

Publisert Sist oppdatert

Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD) lanserte fredag flere lovendringer i det såkalte direktivet om audiovisuelle medietjenester (AMT-direktivet), opplyser regjeringen

Det vil kunne innebære en omfattende modernisering av kringkastingsloven, opplyser KUD. 

Blant forslagene i proposisjonen er at alle fjernsynskanaler og audiovisuelle bestillingstjenester skal utforme programmene sine universelt.

– I dag er det bare NRK og de største fjernsynskanalene som har krav til universell utforming. Det vil vi gjøre noe med nå, det er viktig for å sikre et mer inkluderende samfunn, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

Her er noen av forslagene til endringer:

  • Krav til utforming av bildeprogrammer universelt - ved teksting, tegnspråktolking mv. - skal gjelde for alle tilbydere av fjernsyn og audiovisuelle bestillingstjenester. Konkrete krav vil bli fastsatt i forskrift. Disse vil variere mellom store og små aktører.
  • Krav om at meldinger fra myndighetene i krisesituasjoner skal utformes universelt.
  • Økte krav til uavhengighet for Medietilsynet, Helsedirektoratet og Direktoratet for medisinske produkter ved tilsyn med norske bestemmelser som gjennomfører AMT-direktivet.
  • Forbud mot at personopplysninger om mindreårige som har blitt samlet inn av en tv-tilbyder (gjennom f.eks. et alderskontrollsystem) benyttes til kommersielle formål, for eksempel direkte markedsføring, profilering eller adferdsbasert reklame.
  • Utvidelse av kringkastingslovens virkeområde til å omfatte videodelingsplattformtjenester. Slike tjenester kjennetegnes ved at tilbyderen ikke har redaksjonell kontroll over innholdet som lastes opp på tjenesten. Tilbydere av videodelingsplattformer må blant annet treffe hensiktsmessige tiltak for å beskytte barn mot skadelig innhold og allmennheten mot visse typer ulovlig innhold.

    Kilde: Regjeringen

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS