Kristin Monstad er dagens gjest i #Sommerpraten.
Kristin Monstad er dagens gjest i #Sommerpraten.

Sommerpraten:

NRK-redaktør: – Det har vært tøft å få under­søkende journalister i Norges største avis tett på livet

Kristin Monstad fikk kjenne VGs avsløringer i Hans Sverre Sjøvold-saken på nært hold.

Publisert Sist oppdatert

I #Sommerpraten stiller Medier24 personer i mediebransjen spørsmål om hva de gjør i sommer.

I denne praten er det distriktsredaktør i NRK Vestfold og Telemark, Kristin Monstad, som svarer på spørsmålene.

– Hvordan oppsummerer du første mediehalvår 2022?

– Uvirkelig og jævlig er de første ordene som faller meg inn. Krigen i Ukraina brøt ut på 19-årsdagen til sønnen min, bare måneder før han skal inn i førstegangstjenesten. Det er fortsatt vanskelig å ta innover seg at Europa er i krig. Det har vært og er veldig imponerende at norske medier ikke bare rapporterer, men leverer undersøkende journalistikk på et så vanskelig felt. Ingen kan være i tvil om den enorme betydningen av en kritisk presse og frie medier.

– Samtidig kommer jeg ikke forbi at det har vært tøft å få undersøkende journalister i Norges største avis tett på livet. Jeg fikk ganske tidlig høre at jeg fortjente å møte meg selv i døra. Det er flere læringspunkter. (Monstad er gift med tidligere PST-sjef Hans Sverre Sjøvold, som tidligere i år gikk av som følge av VGs våpenavsløring - journ.anm.).

– Lokalt står det står et historisk viktig slag i strandsonen med oppfølging av hundrevis av ulovlighetssaker. Jeg synes det er fantastisk å se hvordan en samlet lokal presse nå dekker dette området i både det løpende og undersøkende sporet.

– Hva sier du: Betalingsmur, plusset innhold eller noe annet?

– I Drammens Tidende tøyset vi med «perleporten» etter at vi ganske tidlig fikk fart på den digitale abonnementsveksten. Jeg liker plusset innhold. Det er positivt og kommuniserer effektivt.

– Hva er den perfekte sommerferien?

– Mest mulig bading, bøker og blåskjell. Og strålende sol selvsagt.

– Hvilke medievaner tar du med deg på ferie?

– De fleste. Jeg er elendig på å logge ut. Jeg sjekker nyheter og lesertall i et kjør, men en god bok og et varmt svaberg pleier å hjelpe.

– Hva er den største tabben du har gjort på jobb?

– Jeg har nok gjort flere, og jeg har sikkert ledd høyest av dem selv. I Drammens Tidende var de ikke i tvil om at saken med Mjøndalens trener Vegard Hansen nok toppet alt. Han skrev kjempegode blogger og vi jobbet ganske mye for å få flere bloggere på plass i spaltene på den tida. Etter hvert fikk vi en avtale med Hansen og det ble sak med tittel «MIF + DT = sant» over et bilde av oss der vi nesten ser forelska ut. «Her lover DT-redaktøren og MIF-treneren å stå sammen i gode og onde dager,» sto det i ingressen. Bildet var tatt på bybrua i Drammen for sikkerhets skyld. Det kunne nesten ikke blitt verre. I hvert fall eksploderte Drammen og Strømsgodsets supportere da dette ble publisert.

– Jeg er fra Nøtterøy, kan lite om fotball og hadde i hvert fall ikke forstått hvor alvorlig «hatet» mellom MIF og SIF var. Jeg ble skjelt ut, fikk hatbrev og noen oppsigelser av avisa. SIFs supportere tok avstand med store plakater på kamp. Jeg sto nok ikke høyt i redaksjonen, heller. Det hjalp ikke at det var en sak med glimt i øyet. Det var det bare jeg som så. Jeg prøvde å be Strømsgodset daværende trener på en god prat. Han svarte ikke. Jeg bedyret at avisa fortsatt følte ekte kjærlighet for Godset. Det hjalp ikke. Jeg skrev til slutt en kommentar der jeg forklarte og beklaget så godt jeg kunne. Jeg blir svett bare jeg tenker på det.

– Hva er ditt beste råd til årets sommervikarer?

– Jeg kan gjengi det jeg akkurat sa i velkomstmøtet med sommervikarene i NRK Vestfold og Telemark: Hos oss skal det vært trygt å utfordre det bestående. Lag saker dere er opptatt av. Det er så fort gjort å bli «spist opp» av hva sjefer og andre på huset mener er gode saker.

Powered by Labrador CMS