Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery møter presseorganisasjonene under Arendalsuka 2023.
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery la fredag frem sitt første kulturbudsjett. Her er hun avbildet da hun møtte presseorganisasjonene - her ved NJ-toppene Hege Fagerheim og Dag Idar Tryggestad - under Arendalsuka 2023.

Dette betyr statsbudsjettet for mediebransjen

Kultur- og likestillingsbudsjettet øker med 1,2 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen la fredag formiddag frem neste års statsbudsjett

Kultur- og likestillingsbudsjettet øker med 1,2 milliarder kroner, opplyser regjeringen.

Av dette får NRK nesten 400 millioner kroner mer på statsbudsjett med 7,2 milliarder kroner. Dette inkluderer momsfradraget. 

Det er en økning fra revidert statsbudsjett fra 6,8 milliarder. Da var økningen på 130 millioner kroner.

Ved forrige statsbudsjett ble NRK skuffet, da de fikk en økning på 1,4 prosent. 

Merverdiavgift etter lav sats av det statlige driftstilskuddet til NRKs kringkastingsvirksomhet i 2024 vil utgjøre om lag 774 millioner kroner.

Produksjonstilskuddet - også kjent som pressestøtten - økes til 424,4 millioner kroner. I fjor var potten på 388 millioner kroner.  

I tillegg økes tilskuddet til samiske aviser fra 40,3 millioner i revidert budsjett i fjor, til 42,7 millioner kroner i år.

Når det gjelder lokalradiokonsesjoner, ble det i fjor foreslått å reutlyse lokalradiokonsesjonene for perioden fra 2027 til 2031.

Norsk Lokalradioforbund (NLR) var tydelige på at det ville være en katastrofe, og bad partiene på Stortinget om forlengelse heller enn reutlysning.

I årets budsjettforslag legger regjeringen nå bort planene om reutlysning, og sier at konsesjonene skal direktetildeles. De skriver at dette skal lyses ut i god tid før dagens avtaler løper ut. 

Regjeringen åpner også for at man kan søke om penger, driftstilskudd, for å lage podkaster og videopodkaster.

Dette forslaget er på høring denne høsten. Der foreslår regjeringen også at driftstilskudd til lokalradioer for etniske og språklige minoritetsgrupper heves til 200.000 kroner.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS