På bildet: Tina Mari Flem, sjefredaktør og administrerende direktør i NTB.
Tina Mari Flem, sjefredaktør og administrerende direktør i NTB.

NTB nedbemanner: Kutter 14 årsverk

– Dramatisk, sier klubblederen i NTB. Dette er kuttplanen i nyhetsbyrået.

Publisert Sist oppdatert

NTB nedbemanner med 14 årsverk. De ansatte fikk beskjeden på et allmøte torsdag.

11 av årsverkene er redaksjonelle stillinger, mens 3 er ikke-redaksjonelle, skriver nyhetsbyrået i en pressemelding. Byrået består av i underkant av 150 årsverk - i overkant av 80 av dem er redaksjonelle.

Det blir tilbud om gavepensjon, sluttpakker, pensjonsrådgivning og karriererådgivning, opplyser NTB.

– Det har vært en krevende periode for alle som jobber i NTB. Vi har hatt en god dialog med fagforeningene og ikke minst med medarbeiderne i NTB underveis. Vi har snakket åpent om hva som kommer, så mange har nok rukket å reflektere litt over sin situasjon allerede. Vi åpner for at alle kan søke sluttpakke, men med rett til å si nei til enkelte søknader, sier sjefredaktør og adm.dir. Tina Mari Flem i meldingen.

– Dramatisk

Vinduet for å søke sluttpakke eller gavepensjon åpner mandag 11. desember og lukkes etter søndag 21. januar på nyåret.

Klubbleder Gunnhild Hokholt Bjerve i NTB reagerer kraftig på kuttene.

Klubbleder i NTB, Gunnhild Hokholt Bjerve

– Dette er dramatisk. Vi synes styret og ledelsen går unødvendig langt og at det er for store kutt som skal tas altfor raskt. Klubben mener at vi ikke har noen å miste, fordi vi allerede har strukket strikken langt. Det krever rett og slett en viss bemanning å drive et nyhetsbyrå som er våken hele døgnet, hele året. Hvordan vi skal gjøre det med så store kutt i redaksjonen som styrevedtaket legger opp til, vet vi ikke.

– Når det er sagt, håper jeg sluttpakkene som tilbys er gode nok til at nedbemanningen skjer frivillig.

– Det haster med en plan

Gjennom høsten har NTB evaluert sin redaksjonelle portefølje. Avdelingene Nyhetsgrafikk, Kultur og Tema er lagt ned. Byrået peker på et mediemarked under sterkt økonomisk press.

– Betalingsviljen er ikke lenger til stede for flere av NTBs komplementære redaksjonelle tjenester. Dette er tjenester med en lang redaksjonell historie, uttaler Flem.

Hun trekker fram at NTB er nødt til å endre seg for å tilpasse seg markedet - og peker igjen på en krevende situasjon i medielandskapet.

Klubblederen mener omstillingen haster.

– Ledelsen har sagt de håper å hente kunder tilbake og skaffe flere inntekter. Det haster å få på plass en plan for det, sier Hokholt Bjerve.

«Svært tøffe tider»

Et krevende inntektsbortfall i 2024 gjør situasjonen utfordrende for nyhetsbyrået.

– Men til tross for at noen lokalaviser har sagt opp nyhetstjenesten, har mange valgt å prioritere å abonnere på denne selv om det er krevende økonomiske tider, sier Flem, som trekker fram at de får flere gode tilbakemeldinger fra redaktører.

Sjefredaktøren peker på at at byrået har bygget opp flere vekstområder, som gir dem flere bein å stå på. Men det er ingen tvil om at det er «svært tøffe tider» i bransjen, skriver de i pressemeldingen.

– Vi skal uansett levere på oppdraget vårt - nemlig å være deler av medias viktigste nyhetskilde og høyre hånd. Vårt mål vil alltid være å få de vi har mistet tilbake gjennom å gi dem verdien som forsvarer kostnaden og vel så det, sier Flem.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS