Lars Akerhaug, tidligere redaksjonssjef i Resett.

Pressepodden:

Resett-avhopper snakker ut: Innrømmer aktivisme, svak faktakontroll og kampanjejournalistikk

– Jeg bryter med Resett fordi jeg ikke har lyktes med det jeg hadde håpet å få til, sier avtroppende redaksjonssjef Lars Akerhaug i Resett.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • For ordens skyld: Undertegnede, som er programleder i denne episoden av Pressepodden, har skrevet flere kritiske kommentarer om Resett. Se et utvalg nederst i teksten.

Torsdag kom nyheten om at Lars Akerhaug slutter som redaksjonssjef i Resett. Overfor VG fortalte han at han ikke lenger kan stå inne for noen av virkemidlene og metodene som er blitt benyttet hos nettstedet.

I Pressepodden forteller 40-åringen at han visste at han kom til å brenne mange broer da han begynte i Resett - og nå slutter han uten en plan om videre karrierevei.

– Jeg bryter med Resett fordi jeg ikke har lyktes med det jeg håpet å få til. Resett hadde, da jeg startet, et omdømmeproblem der man ble mer sett på som en høyrepopulistisk aktør enn et seriøst medium. Målet mitt var å gjøre noe med det. Det har jeg ikke i noen særlig grad lyktes med og da tar jeg konsekvensen av det, sier Lars Akerhaug..

Lars Akerhaug, tidligere redaksjonssjef i Resett

Angrer

Den avtroppende redaksjonssjefen sier at tonen og aggressiviteten i alternative medier kan i beste fall noen ganger oppleves useriøst - og i verste fall kan bidra til hatefulle holdninger.

– Jeg har ikke i tilstrekkelig grad forstått hvordan det føles å lese en del av disse tekstene. Det gjelder også tekster jeg har skrevet selv - også før jeg begynte å skrive i Resett. Innlegg som er aggressive og konfronterende i f eks spørsmål om innvandring, sier han og fortsetter:

– Vi som ønsker en relativt streng innvandringspolitikk har et ansvar for hvordan vi formulerer oss. Det ansvaret har ikke jeg tatt personlig i tilstekkelig grad og jeg har heller ikke tatt det ansvaret i tilstrekkelig grad i min jobb som redaksjonssjef i Resett, fordi jeg har ikke tatt innover meg hvordan det er å lese om seg selv som et problem om man er andre- eller tredjegenerasjons innvandrer i Norge.

Mediekritikk

Akerhaug sier til Medier24 at han fikk mange advarsler fra folk rundt ham da han takket ja til jobben i Resett i slutten av 2019.

– Det var ganske mange personer som sa tydelig fra til meg om at dette ikke var en god ide, men jeg gjorde det likevel. Det handler nok mye om at jeg hele livet har likt å provosere og skape debatt. Jeg trivdes nok litt for godt i den rollen som den store stygge ulven i Resett, som jeg fikk i norske medier. Så gikk lufta litt ut av ballongen under korona.

Akerhaug ble sykmeldt og var ute av samfunnsdebatten i et halvt års tid fram til nå.

Han opplyser om at sakene som leses godt i Resett er blant annet mediekritikk og Akerhaug sier han angrer på flere skarpe tekster og da særlig da han kalte journalist Lars Joakim Skarvøy for VGs blodhund under Bar Vulkan-skandalen.

– Det var en form for kampanjejournalistikk og det har jeg beklaget overfor Lars Joakim.

– Veldig mye av dekningen vi har hatt i Resett har vært preget av en slags kontinuerlig kampanjejournalistikk på en rekke områder; Innvandring, klima, presidentvalget i USA. Det er helt tydelig hvilket standpunkt redaksjonen har.

Imøtegåelse

Medier24 har snakket med Helge Lurås i Resett om denne episoden av Pressepodden og gitt han mulighet til å gi samtidig imøtegåelse. Han skriver følgende i en tekstmelding til Medier24 på spørsmål om imøtegåelsen:

«Takk for tilbud. Du kan lese opp tilsvaret jeg ga til VG. Det er alt jeg kommer til å kommentere. Vi ønsker Lars alt godt videre».

I VGs sak skriver de følgende i ingressen:

Redaksjonssjef Lars Akerhaug (40) sier avisen har publisert saker som er beviselig feil og har sluppet gjennom meninger som «i beste fall kan kalles rasistiske, i verste fall kan kalle høyreekstreme».

I saken gir Lurås følgende imøtegåelse:

«Lars Akerhaug begynte som redaksjonssjef i Resett januar 2019. Han har hatt en sentral rolle helt til han sykmeldte seg i juni 2021. De sterke utfallene han nå kommer med mot sin egen arbeidsplass har han ikke gitt uttrykk for mens han fortsatt var i stillingen og kunne påvirket det i en annen retning», skriver Lurås.

Og fortsetter:

«Jeg er overrasket over at Akerhaug går ut på denne måten, men har samtidig forståelse for at det har vært belastende å jobbe i Resett med all kritikken som kommer mot oss. Lars har bidratt til å profesjonalisere Resett på mange områder, noe vi er takknemlige for. Vi ønsker ham alt godt videre.»

  • Hør episoden her eller der du ellers hører lyd, som Spotify, iTunes, Acast eller andre steder.
Powered by Labrador CMS