Pravin (18) skriver kommentarer for lokalavisen. Slik mener han avisene kan få flere unge stemmer
Pravin Selva ble nærmest tvunget til å skrive kommentarer for lokalavisen. – Nå som jeg har erfaringen, tvinger jeg andre til å skrive også. Slik at det kommer nye stemmer inn, sier han.
Denne artikkelen er over to år gammel.
18 år gamle Pravin Selva har det siste året vært kommentar-skribent for lokalavisen Vikebladet mens han studerer. Under landsmøtet til Landslaget for Lokalaviser (LLA) i Ålesund ga han råd til lokalavisene om hvordan de skal få unge stemmer inn i spaltene.
Selva går på videregående og er elevrådsleder. Han forteller at Vikebladet kontaktet han og flere andre ungdommer for å skrive kommentarer i en turnus.
– Siden det ble en turnus, ble det nesten litt tvang - og det var bra. På den måten måtte vi skrive. Og når du først får en smak på hvordan bransjen fungerer, blir du mer interessert i det som skjer rundt deg, sier han til Medier24.
– Ikke bare opptatt av klimaendringer
Selva forteller at det som startet som en utfordring, etter hvert gikk av seg selv.
– Det vi merket da vi skrev disse kommentarene, var at folk i bygda ble engasjerte. Vi fikk med oss ungdommen, men også de i 40–50 årene.
Han forteller at han også har rekruttert andre skribenter.
– Nå som jeg har erfaringen, tvinger jeg andre til å skrive også. Slik at det kommer nye stemmer inn, sier Selva.
Han påpeker også at det skaper debatt i klasserommet.
– Jeg er ikke alene om å være ung og lese Vikebladet. Når jeg har skrevet et innlegg, snakker vi om det etter på. Jo, vi har tiktok, men vi må også ha en balanse, og lese lokalavisen. Og der er skillet mellom by og bygd, vi er fra bygda, alle kjenner alle og det er mulig å snakke med folk og diskutere, sier han.
Han mener avisene ikke må generalisere de unge.
– Det er ikke bare klimaendringer ungdommene er opptatt av. Det kan være den politiske debatten om utbygging av biblioteket, det er mye ungdom bryr seg om, sier han og legger til:
– 70 prosent av unge mellom 16-24 år leser aviser. Selv om det er for det meste nettaviser, er det viktigste at de får lest, og får være med på debatten. Men jeg må innrømme at jeg selv foretrekker papiravisen, jeg er nok litt gammeldags sånn, sier han.
– Fikk tusen kroner
Han har også et godt råd til lokalavisene.
– Det er nesten litt barnslig, med det Vikebladet gjorde var å betale oss tusen kroner for å skrive et innlegg. Det er noe som oppfordrer veldig, og når man først kommer inn i det, handler det ikke om pengene lenger, sier han.
Han påpeker også at journalister og redaktører må ut i felt for å finne stemmene.
– Prøv å finn noen engasjerte borgere, og unge engasjerte på skolene.
– Har du tips til unge som kanskje vil ytre seg, men ikke vet hvordan?
– De som er usikre må bare hoppe uti det. Ingenting er feil, og redaktører og journalister hjelper så mye de kan.
Selva skal inn i forsvaret til høsten, når han er ferdig på videregående. Etter det vil han studere jus.
– Jeg tror det vil hjelpe meg videre i debatten, både militæret og jussen. Jeg har ikke tenkt å slutte å engasjere meg, sier han.
– Har du vurdert en karriere innenfor journalistikk eller kommentator-jobb da?
– Jeg har alltid hatt lyst til å bli advokat. Men journalistikk er jo noe jeg interesserer meg for, og det vil nok ligge på søkelisten. Men jus er drømmen, sier han.