Journalist i Nidaros, Jenny Westrum-Rein

#MinMetode:

Nidaros-journalist Jenny Westrum-Rein: – Flesteparten av norske medier svikter ungdommene

Nidaros-journalist Jenny Westrum-Rein forteller om sine journalistiske metoder i Medier24s spalte #MinMetode.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I spalten #MinMetode ønsker Medier24 å få journalister til å fortelle om sine metoder og tanker om hvordan journalistikk best utføres.

Denne gang er det journalist i Nidaros, Jenny Westrum-Rein, som svarer på Medier24s seks spørsmål om alt fra undervurderte og oppskrytte kvaliteter, og favorittspørsmål.

– Hva er din viktigste egenskap som journalist?

– Å være en god lytter. Mange er mer opptatt av hvilke spørsmål de skal stille enn hva kilden faktisk sier. Min erfaring er at om man tar det med ro, venter noen sekunder med neste spørsmål, og lar kildene tenke og reflektere litt, så får man også bedre svar. Jeg har flere ganger vært nødt til å arrestere meg selv på at det ikke er en konkurranse om å bli raskest ferdig med intervjuet.

– Har du et favorittspørsmål som ofte gir gode svar?

– «Kan du utdype det?» setter ofte noen ekstra tanker i sving, som ikke kom til syne i første svar.

– Hva skulle du ønske du fikk mer tid til i hverdagen som journalist?

– Å jobbe tettere med og bruke mer tid på kildearbeid. I en hektisk hverdag skjer det ofte at vi får inn tips fra leserne uten å følge det opp nevneverdig. Om vi velger å lage noe ut fra tipset burde leseren få beskjed om det og en takk, og om det ikke er relevant for oss bør vi kunne forklare dem hvorfor. De beste sakene får vi oftest når vi tar oss tid til å sette oss ned og snakke med folk om både smått og stort, uavhengig av om det er bystyrepolitikere eller en tilfeldig nabo.

– Hvilke kvaliteter er de mest undervurderte som journalist?

– Evnen til å samarbeide. Journalister blir ofte sett på som noen ensomme ulver bøyd over hvert sitt tastatur, men den beste journalistikken får vi når vi evner å bruke hverandres styrker og lære av hverandre. Jeg har lært enormt mye bare av å spørre kollegene mine om hvordan de jobber, og å be om tilbakemeldinger fra dem på eget arbeid.

– Hvilke kvaliteter er de mest oppskrytte som journalist?

– Å være så utrolig aggressiv og «på». Man kommer mye lengre med en vennlig tone. Det betyr ikke at man skal unngå å stille kritiske spørsmål eller være redd for å bli upopulær, men det tjener sjeldent formålet å gå inn i en samtale med et mål om å ta rotta på den andre parten. Hemmelighold er en annen ting - jeg tror vi oftere enn ikke har godt av å fortelle hvordan vi jobber, og hvilke metoder vi benytter oss av, spesielt når det gjelder mer kompliserte saker.

– Hva burde norske medier dekket mer av?

– Flesteparten av norske medier svikter ungdommene, og har i altfor stor grad slått seg til ro med at «ungdommer ikke leser nyheter». Det kommer vi til å betale for om noen år, når de som nå opplever å ikke finne innhold tilpasset seg skal velge hvilke nyhetskilder de skal forholde seg til.

Powered by Labrador CMS