Myanmar
Myanmar

Suu Kyi blir bedt om å løslate Reuters-journalister

Reportere Uten Grenser ber Aung San Suu Kyi løslate to Reuters-journalister som er dømt til sju års fengsel i Myanmar. Hun skal ha kalt de to for forrædere. 

Publisert

Saken er oppdatert. 

EU, USA, Storbritannia og menneskerettsgrupper var raskt ute med å fordømme dommen, og de krever i likhet med FN at journalistene slippes fri.

– Vi er ekstremt skuffet over denne dommen, og vi ber om at journalistene løslates umiddelbart, sier britenes statsminister Theresa May gjennom sin talsperson.

Det er en mørk dag for pressefriheten i Myanmar, fastslår organisasjonen Reportere Uten Grenser.

– Denne svært urettferdige dommen, som kommer på slutten av en farse av en rettssak, stiller alvorlige spørsmål ved Myanmars overgang til demokrati, sier generalsekretær Christophe Deloire i en uttalelse.

Appellen er rettet direkte til regjeringssjef og tidligere fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.

– Når rettssystemet tydelig er i hendene på regjeringen i denne saken, ber vi om at landets øverste myndighet, og vi begynner med regjeringens leder Aung San Suu Kyi, løslater disse journalistene, hvis eneste forbrytelse var å gjøre jobben sin, sier han.

 

Felle

De to Reuters-journalistene Wa Lone (32) og Kyaw Soe Oo (28) jobbet med å avdekke overgrep i delstaten Rakhine og drapene på den muslimske rohingyaminoriteten da de ble pågrepet i desember i fjor.

FNs nye menneskerettssjef Michelle Bachelet sier hun er sjokkert over dommen.

– Rettssaken er en parodi på rettferdighet, og jeg ber myndighetene i Myanmar løslate dem så snart som mulig, sier Bachelet.

Journalistene ble kjent skyldig i besittelse av hemmeligstemplede dokumenter med statshemmeligheter. De har forklart at de ble lurt i en felle ettersom de fikk dokumentene av politiet rett før pågripelsen.

 

– Sint reaksjon

Saken er enda en stygg ripe i lakken for Suu Kyi. Den amerikanske diplomaten Bill Richardson, som inntil nylig var en av hennes fortrolige, hevder at hun stemplet de to som forrædere da han forsøkte å ta opp saken.

– Suu Kyis svar var fullt av sinne, og hun refererte til journalistene som forrædere, sier Richardson til nyhetsbyrået AFP.

Like etter uoverensstemmelsen med Suu Kyi forlot han vervet han hadde i en internasjonal rådgivingskomité vedrørende rohingya-krisen ettersom han mente komiteen ble brukt til å dekke over krisen.

 

Norsk ambassade beklager

Også den pensjonerte thailandske ambassadøren Kobsak Chutikul var til stede på møtet. Han sier at stemningen var svært anspent.

– I den voldsomme diskusjonen vil jeg ikke avvise at ordet ble brukt, sier Chutikul, som også trakk seg fra komiteen.

Det har foreløpig ikke kommet noen reaksjon på dommen fra regjeringen i Oslo, men Norges ambassade i Yangon beklager dommen på sin Facebook-side.

– Norge beklager dypt dommen mot Reuters-journalistene U Wa Lone og U Kyaw Soe Oo. Vi ber Myanmar opprettholde pressefriheten, respektere grunnleggende menneskerettigheter og respektere rettssikkerheten, skriver ambassaden på Facebook.

Sveriges utenriksminister Margot Wallström kaller dommen urovekkende.

– De jobbet for å få fram sannheten om overgrepene i delstaten Rakhine og bør slippes fri umiddelbart, skriver hun på Twitter.

FN-granskere mener Myanmars øverste militære ledere må stilles til ansvar for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten etter at over 700.000 rohingyaer flyktet til Bangladesh i fjor.

 

Reuters fordømmer dommen

Nyhetsbyrået Reuters fordømmer det de kaller falske anklager mot de to reporterne og sier det er anklager skreddersydd for å skremme pressen til taushet.

– Dette er et stort skritt tilbake for Myanmars overgang til demokrati, sier ansvarlig redaktør Stephen J. Adler i Reuters, som krever at regjeringen i Myanmar griper inn.

 

Ikke trodd

De to journalistene ble tiltalt for å ha lekket statshemmeligheter i forbindelse med at de jobbet med en sak om forfølgelsen av den muslimske rohingya-minoriteten. Bevisene mot dem var dokumenter de selv hevdet var plantet hos dem av politiet.

Dommer Ye Lwin var ikke overbevist av de tiltaltes forklaring i retten om at politiet hadde lurt dem i en felle.

– Det er funnet at de tiltalte hadde til hensikt å skade statens interesser. De har brutt loven om statshemmeligheter og dømmes herved til sju års fengsel hver, sa han til den fullsatt rettssalen mandag.

Etter at dommen var avsagt ble de to eskortert ut og fraktet bort i en fengselsbil.

Strafferammen for lovbruddet er 14 års fengsel. Saken mot de to har fått stor oppmerksomhet og er blitt fordømt av presseorganisasjoner verden over.

 

Ikke redd

Det var ventet dommen skulle kommet forrige mandag, men dommeren utsatte domsavsigelsen med en uke uten å oppgi årsak for utsettelsen.

De to reporterne er selv fra Myanmar og har sittet fengslet siden pågripelsen i desember i fjor. Wa Lone sa til pressen i rettssalen at han ikke fryktet dommen

– Jeg tror på demokrati og frihet. Jeg gjorde aldri noe galt, sa han.

Både han eller Kyaw Soe erklærte seg ikke skyldig under rettssaken. De to forklarte at de undersøkte omstendighetene rundt drapene på ti rohingyamenn og -gutter i landsbyen Inn Din under militæroffensiven i delstaten Rakhine i fjor høst. De sier at de kun har gjort jobben sin ved å dekke en massakre på rohingya-muslimer.

De hevdet i retten politiet lurte dem ved å invitere dem på middag og der ga dem dokumenter før politiet forlot restauranten. Etterpå skal journalistene ha blitt pågrepet og siktet for å være i besittelse av klassifisert materiale. Dokumentene dreide seg angivelig om sikkerhetsoperasjoner i Rakhine.

Powered by Labrador CMS