Representanter for Modalen og Grimstad fortalte under Åpenhetsseminaret om hvordan de har jobbet med innsyn
Representanter for Modalen og Grimstad fortalte under Åpenhetsseminaret om hvordan de har jobbet med innsyn

Grimstad og Modalen gjør det best i åpenhets­undersøkelse

Grimstad og Modalen kommer best ut i en undersøkelse av norske kommuners åpenhet. Årdal ligger i andre enden av skalaen.

Publisert Sist oppdatert

Pressens Offentlighetsutvalg og Kommunal Rapport har undersøkt hvem som i størst grad «legger forholdene til rette for en åpen og opplyst samtale, slik Grunnlovens § 100 krever.»

Grimstad (Agder) og Modalen (Vestland) får begge 29,5 av 34,5 mulige poeng i undersøkelsen, mens Årdal (Vestland) får -3 poeng (-18 er laveste mulig sum).

Norges mest åpne fylke er ifølge undersøkelsen Møre og Romsdal, der kommunene får 18,1 poeng i gjennomsnitt. Dårligste fylke er Nordland, med 12,7 poeng. Landsgjennomsnittet er 14,8.

Undersøkelsen ble også gjort i 2018. I undersøkelsen kommer det fram at flere kommuner siden den gang har fått postlister med gode søkefunksjoner, og at flere kommuner legger ut dokumenter i fulltekst i postlistene.

Samtidig fjernes postlister i større omfang enn tidligere. Kun 10 prosent sier de ikke gjør dette etter en gitt tid, ned fra 27 prosent i 2018.

– Det er synd at flere kommuner avpubliserer listene så tidlig, det gjør det vanskeligere å drive undersøkende journalistikk, sier Tron Strand, undersøkende journalist i Bergens Tidende og leder i Pressens offentlighetsutvalg (POU).

Powered by Labrador CMS