Tron Strand, leder for pressens offentlighetsutvalg

46 kommuner svarte ikke på innsynskrav: – Det er uhørt

– Her har ikke kommunene som ikke har svart noe annet valg enn å skjerpe seg, sier lederen av Pressens offentlighetsutvalg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

46 norske kommuner svarte ikke på innsynskravet da Pressens offentlighetsutvalg sendte krav til alle landets kommuner for å sjekke hvor raskt de svarte.

Kravene ble sendt ut i forbindelse med fremleggelsen av Åpenhetsbarometeret på Åpenhetsseminaret 2021 på Pressens hus tirsdag.

– Det er uhørt og kommunene gjør seg skyldig i lovbrudd, sier Tron Strand, leder av Pressens offentlighetsutvalg, i en pressemelding.

Utvalget gjennomførte en lignende undersøkelse i 2018, men da svarte flere kommuner enn i år.

– At kommuner ikke engang svarer på innsynskrav undergraver lovene som skal sikre borgerne innsyn i offentlige dokumenter. Denne retten er jo til og med sikret gjennom Grunnloven. Derfor er det svært alvorlig at kommuner ignorerer lovverket og retten til innsyn, sier Strand.

Og legger til:

– Her har ikke kommunene som ikke har svart noe annet valg enn å skjerpe seg. Dette er helt uakseptabelt.

Pressens offentlighetsutvalg sendte ut to innsynskrav til kommunene: Innsyn i kommunedirektørens arbeidsavtale, og en sammenstilling av årlig godtgjørelsen til ordfører og varaordfører, opplyser utvalget.

33 av Norges 354 kommuner svarte ikke på innsynskravet i arbeidsavtalen, mens 31 kommuner ikke besvarte kravet om den årlige godtgjørelsen.

Totalt var det 18 kommuner som ikke svarte på noen av de to innsynskravene, opplyser Pressens offentlighetsvalg.

Powered by Labrador CMS