assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Solveig Husøy

Redaktørundersøkelsen: Større lønnsøkning hos mannlige redaktører

44 prosent av norske redaktører tjener over en million. 

Publisert Sist oppdatert

Onsdag la Norsk Redaktørforening frem ferske tall fra redaktørundersøkelsen under Høstmøtet. 

Undersøkelsen viser blant annet at lønnen til menn har økt mer enn hos kvinner sammenlignet med undersøkelsen i 2021.

I snitt har de spurte medlemmene hatt en lønnsøkning på 80.000 siden 2021.

Og 44 prosent av de spurte tjener mer enn en million i året i fast årslønn.

Flere opplever forsøk på påvirkning

Blant spørsmålene i undersøkelsen er påvirkning, både fra eiere og annonsører. I fjor svarte 15 prosent at de hadde opplevd problematiske forsøk på påvirkning fra eierne, det samme gjaldt året før. I år har tallet økt til 17 prosent. 

Ti prosent sier de har opplevd dette én gang, mens syv prosent har opplevd det flere ganger. 43 prosent svarer at det har skjedd i løpet av det siste året.

Andelen som har opplevd det er høyere i Oslo enn i andre regioner, og 32 prosent av Oslo-redaktørene sier de har opplevd det.

I tillegg svarer en av tre at de har opplevd problematiske forsøk på påvirkning fra annonsører. 49 prosent sier det har skjedd i løpet av det siste året.

Økonomi den største utfordringen

I tillegg melder fire av ti medlemmer at de har opplevd trusler, trakassering eller vold mot redaksjonen de siste tre årene.

Andelen er høyere blant redaktører under 45 år, der svarer 49 prosent at de har opplevd slike saker. To av ti forteller at de har anmeldt forhold.

 De fleste av de anmeldte sakene gjelder trusler, som står for 81 prosent. I tillegg er 27 prosent knyttet til trakassering.

Seks av ti oppgir at redaksjonen har faste rutiner på håndtering av trusler, trakassering og vold. Blant sjefredaktørene oppgir halvparten at de ikke har faste rutiner.

Medlemmene har også blitt spurt hva som er de tre største utfordringene de står i nå. Blant svarene er det svært mange som svarer økonomi som første og største utfordring. I tillegg blir blant annet ressursmangel, annonsefall, kunstig intelligens og rekruttering nevnt.

Undersøkelsen er gjennomført gjennom 234 intervjuer med medlemmer og intervjuene er gjennomført i oktober i år.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS