Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen sammen med leder for Kringkastingsrådet Snorre Valen og rådgiver i rådet, Erik Skarrud.
Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen sammen med leder for Kringkastingsrådet Snorre Valen og rådgiver i rådet, Erik Skarrud.

NRK-kritikk i dekning av Acer-saken

Rekordhøye 6548 klager kom inn til NRKs manglende dekning av Acer-saken i Høyesterett.

Publisert Sist oppdatert

Klagene har strømmet inn til Kringkastingsrådet for NRKs manglende dekning av Høyesterettssaken.

Torsdag var saken oppe i Kringkastingsrådet.

Redaktør for Nyhetsdivisjonen i NRK, Knut Magnus Berge, uttalte at han mener det er for tidlig å vurdere dekningen til NRK på dette tidspunktet, da dom enda ikke er forelagt, og at hovedargumentene i saken er framført i tidligere rettsrunder.

– Utfallet av behandlingen i Høyesterett, litt avhengig av hvilken vei det går, er opplagt en stor sak å dekke, sa han.

Han fortalte at NRK har publisert hundrevis av saker der stikkordet «Acer» er nevnt.

– Det er ikke slik at Acer er en ikke-sak nos NRK.

Men hvorfor dekket ikke NRK behandlingen i Høyesterett?

– Saken kom midt i innspurten av valgkampen. Vi valgte bort å sette av reportere å sitte i Høyesterett i valgkampen, vel vitende om at det spennende kommer når dom foreligger, sa han.

– For å dekke Høyesterett, så kreves det tydelig kompetanse. Skulle vi prioritert dette, så er det reportere fra økonomi og politikk som burde sittet der.

– Det kommer garantert mer om Acer i NRK når Høyesteretts dom kommer.

– Ikke overbevist

Jan Bøhler i Kringkastingsrådet benyttet anledningen til å takke alle som har klaget.

– Jeg ble ikke overbevist av redegjørelsen her. Jeg kjenner ikke igjen begrunnelsen at man venter etter rettsbehandling når man dekker en sak. Det er konkurranse i media om å være tidligst ute, sa han.

– Jeg skulle ønske at man kunne gå litt mer i seg selv om man dekket bedre eller ikke.

Kringkastingsrådets leder, Sondre Valen, mente at man kunne forklart saken tidligere.

– Jeg skulle tro det faktum at saken er tatt opp i Høyesterett er nyhetsverdi i seg selv, men man kan forklare tidlig hvorfor det er så mange som bryr seg om saken, sa han.

Anders Anundsen mener NRK står fritt til å prioritere selv.

– Men det jeg hadde håpet at NRK brukte anledningen til, var å ta opp de konstitusjonelle sidene, sa han.

Hilde Kristin Dahlstrøm fortalte at hun i forkant av rådet søkte hvor mange saker NRK har hatt i år. Da kom hun fram til to saker der «Acer» er nevnt.

– Jeg tror det blir litt for enkelt å skylde på at man har dekket dette tidligere, og litt for enkelt å skylde på valget, sa hun.

– Her er det et folkelig engasjement som ikke gjenspeiles hos en allmennkringkaster. Det er noe NRK bør ta med seg, sa Stine Renate Håheim.

Hører på innspill

Knut Magnus Berge forklarte avslutningsvis at det er ikke uvanlig at saker blir dekket på denne måten, men mener det fortsatt er for tidlig å konkludere om dekningen til NRK.

– Om utfallet blir annerledes så blir det en veldig stor mediesak i Norge, lenge. Det er et argument for det rådet tar opp, knyttet til forhåndssaker rundt dette.

– Jeg er enig, at det er anledning til å lage folkeopplysning og prøve å avklare relativt kompliserte, men viktige spørsmål, og se på mulige konsekvenser av utfallet i Høyesterett.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS