Slik blir valget på TV i høst. Nå deltar også VG i kampen - med rullende valgbuss fra nord til sør

Bred og tradisjonell valgdekning i høst, men også noen nye konsepter på trappene.

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB-Jon Even Andersen): NRK, TV 2 og VGTV tar hele landet i bruk når de skal dekke høstens valgkamp.

Full fart i TV-valgkampen blir det først når de daglige sendingene dras i gang i september, men den store starten skjer allerede førstkommende mandag kveld.

Direkte fra Arendal kulturhus sender NRK den første av høstens tre TV-sendte partilederdebatter. De to siste kommer rett før valgdagen, på henholdsvis TV 2 torsdag 10. september og igjen på NRK fredag 11. september.

Debatt og duell

I tillegg møtes partilederne på VGTV mandag 7. september, men uten at det blir en partilederdebatt etter et tradisjonelt mønster.

Ingunn Solheim og Ingerid Stensvold leder den første partilederdebatten mandag kveld. Solheim er også i sving under avslutningsdebatten fra Fredrikstad, og får den kvelden med seg Atle Bjurstrøm.

TV 2 satser på Arill Riise som programleder for den store partilederdebatten fra studio i Oslo. Og Mats A. Andersen skal være programleder for VGTVs nye vri med duellmaraton mellom partilederne.

Valgmaraton

Årets nyskaping er en 24-timers direktesending med innslag fra hele landet på NRK 2 fredag 11. og lørdag 12. september. Valgdagen er mandag 14. september, og enkelte kommuner har også åpne valglokaler søndag 13. september.

Også i den tradisjonelle NRK-dekningen tas hele landet i bruk. Fra 19. august til 9. september blir det ti direkte valgsendinger fra Stavanger, Bergen, Ålesund, Trondheim, Bodø, Tromsø, Karasjok, Oslo, Lillehammer og Drammen. Trioen Solheim, Stensvold og Bjurstrøm veksler på programlederrollen.

I tillegg byr NRK på kortere studioprogrammer tirsdager og torsdag ledet av Anders Magnus.

Prime-time

TV 2 rydder plass på hovedkanalen fem av ukens dager rett etter 21-nyhetene til et daglig valgstudio fra og med søndag 30. august.

Det loves høydepunkter fra valgkampen, debatter og meningsmålinger. Sendingene går fra Oslo, men med mye tilstedeværelse fra hele landet. Cathrine Fossum og Arill Riise er programledere, mens Linn Wiik skal holde orden på tallene.

I tillegg blir det en times daglig valgstudio på Nyhetskanalen hver ettermiddag mandag til torsdag – mens Underhuset satser på valg-spesial de siste tre fredagene før valget med start 28. august.

Norgesturné

VGTV legger hovedtyngden av sin valgdekning fra et rullende studio som starter i Hammerfest 29. september og deretter beveger seg sørover med sendinger fra nye steder hver dag.

Programleder er Nora Thorp Bjørnstad, mens Fawad Ashraf sitter i Oslo for å holde grep om meningsmålinger. VG-kommentator Frithjof Jacobsen er også med på norgesturneen.

I utgangspunktet planlegger VGTV at valgsendingene skal vare en halv time .

(©NTB)

Powered by Labrador CMS