NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

NRK tar selvkritikk etter Ukraina-intervjuer

NRK tar selvkritikk for bruken av to Reuters-videoer, der sivile menn i Luhansk uttaler seg positivt om folkeavstemning om regionen skal bli en del av Russland.

Publisert Sist oppdatert

Intervjuene ble vist onsdag som en del av en reportasje. Reportasjen har fått flere til å reagere, blant annet Ukraina-forsker Tobias Sæther ved Stabsskolen til Forsvarets høgskole.

Til Nettavisen sier han at enhver fremstilling som får det til å virke som befolkningen som bor i Donbas unisont støtter opp om å bli del av Russland, er en seier til russisk propaganda og bruk av militære midler i Ukraina.

– Konklusjon: unyanserte og tilspissede innramminger slik jeg oppfatter dette NRK-innslaget som, er uheldige. Og bør unngås, sier Sæther.

Utenriksredaktør hos NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen erkjenner at de kunne gjort ting annerledes. Han sier de burde ha gitt mer bakgrunn og kontekst for å forsvare at det ble publisert i den formen det ble. Intervjuene ble gjort av nyhetsbyrået Reuters.

Mikkelsen sier hovedproblemet er at ytrings- og pressefrihet er svært dårlig eller ikke-eksisterende i disse områdene.

– Vi har ingen mulighet til å vite hvor representativt syn de to mennene gir uttrykk for, eller om det er andre omkringliggende forhold rundt det de sier. Da blir det feil å framstille det uten mer bakgrunn og kontekst for seeren, sier Falkenberg.

Powered by Labrador CMS