Pressens Faglige Utvalg behandlet klage mot Politiforum.
Pressens Faglige Utvalg behandlet klage mot Politiforum.

Politiforum ikke felt etter sak om politivold i Kongsberg

– Jeg er helt uenig med klager om at Politiforum får det til å se ut som at politiet var offer, sier PFU-medlem Stein Bjøntegård.

Publisert Sist oppdatert

Politiforums sak om at en politibetjent var tiltalt for å ha øvet vold mot en person og grovt uaktsomt brutt sin tjenesteplikt ble ikke felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Konklusjonen var i samsvar med sekretariatets innstilling.

Mener de skapte et narrativ

Klager, som klaget inn saken på vegne av en av de fornærmede i saken, mener artikkelen ga en ensidig fremstilling av hendelsen.

Tiltalen kom etter en politiaksjon utenfor en bensinstasjon på Kongsberg høsten 2022, og som har fått bred mediedekning i ettertid.

Klager reagerte på at Politiforum skrev at flere av kameratene til vedkommende som politibetjenten prøvde å skaffe kontroll på, gikk inn i situasjonen og forsøkte å hindre politifolkene i sitt arbeid. 

Klager mener dette var et forsøk på å skape et narrativ der politiet fremstod som ofre i situasjonen.

Politiforum avviste brudd på god presseskikk. Redaksjonen påpekte at opplysningene klager viste til ikke var offentlig kjent da Politiforum publiserte den innklagede artikkelen.

Politiforum påpeker at artikkelen bygget på de første nyhetsmeldingene om tiltalen i Dagbladet og fra NTB. 

De viser til videoen Dagbladet publiserte og mener den viste at flere av kameratene forsøkte å gripe inn i situasjonen som utspilte seg mellom den tiltalte polititjenestemannen og personen på bakken.

– Helt uenig

PFU-medlem Gunner Kagge sliter med å forstå hva klager reagerte på i artikkelen.

– Jeg synes ikke Politiforums korte dekning skille seg veldig fra andre mediers dekning. Jeg synes ikke politiet kommer godt ut av dekningen i sitt eget blad. Den fremstår ikke kommenterende, men mer som en redegjørelse, slik de andre mediene gjorde, sier Kagge.

Også PFU-kollega Stein Bjøntegård er enig med vurderingen til Kagge.

– Spørsmålet er om de blander egen kommentering med rapportering. Min vurdering er at de har ikke gjort det. Dette er en beskrivelse ut fra det vi kan se på videoen. Jeg er helt uenig med klager om at Politiforum får det til å se ut som at politiet var offer, sier Bjøntegård.

Den voldstiltalte politimannen i Kongsberg er frikjent for vold og for å ha grovt brutt tjenesteplikten. De fornærmede har anket erstatningskravet, riksadvokaten har anket frifinnelsen, og politimannen har anmeldt de fornærmede i politivold-saken for vold.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS