Evan Gershkovich skal ha blitt pågrepet i den russiske byen Jekaterinburg.
Evan Gershkovich skal ha blitt pågrepet i den russiske byen Jekaterinburg.

Wall Street Journal bekymret for pågrepet journalist i Russland

En amerikansk journalist fra avisa Wall Street Journal er pågrepet i Russland, mistenkt for spionasje, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax. Avisen er bekymret over situasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Det er snakk om Evan Gershkovich, som dekker Russland for avisen.

– The Wall Street Journal er dypt bekymret for sikkerheten til Gershkovich, skriver avisen torsdag formiddag.

Gershkovich er Russland-korrespondent for finansavisen. Han skal ha blitt pågrepet i byen Jekaterinburg. Interfax siterer kilder i sikkerhetstjenesten FSB på at han skal ha drevet spionasjevirksomhet for USA.

– FSB stanset de ulovlige aktivitetene til den amerikanske statsborgeren Evan Gershkovich, født i 1991, en korrespondent for Moskva-avdelingen til den amerikanske avisen The Wall Street Journal, skriver sikkerhetstjenesten i en pressemelding.

Statshemmeligheter

Ifølge FSB samlet Gershkovich inn informasjon som tilsvarer statshemmeligheter om aktivitetene til en av virksomhetene i den russiske hæren.

FSB hevder at Gershkovich handlet etter instruks fra amerikanske myndigheter.

Wall Street Journal bestrider anklagene mot Gershkovich på det sterkeste, og ber om at han umiddelbart blir løslatt.

Sikkerhetstjenesten sa ikke noe om når pågripelsen fant sted. Amerikaneren kan risikere å få 20 års i fengsel for spionasje.

Erfaren

Før Gershkovich begynte i WSJ, jobbet 31-åringen i det franske nyhetsbyrået AFP. Han har også jobbet for The Moscow Times, en engelskspråklig nettavis.

Gershkovich snakker russisk. Han er amerikansk statsborger, men har røtter fra tidligere Sovjetunionen.

Den siste saken hans fra Russland, som ble publisert av Wall Street Journal tidligere i uka, handler om at veksten i landets økonomi nå er i ferd med å bremse opp som følge av vestlige sanksjoner.

Fangeutveksling

Gershkovich er den første amerikanske journalisten som er pågrepet og siktet for spionasje i Russland siden september 1986. Da ble Nicholas Daniloff, som jobbet for tidsskriftet U.S. News and World Report, pågrepet av FSBs forløper KGB.

Det ble ikke tatt ut tiltale mot Daniloff, som ble løslatt i en fangeutveksling 20 dager senere. USA løslot på sin side en ansatt i Sovjetunionens FN-delegasjon som var pågrepet av FBI.

Den amerikanske basketstjernen Brittney Griner, som i fjor ble pågrepet på flyplassen i Moskva med cannabisolje for e-sigaretter i bagasjen, ble i august dømt til ni års fengsel for narkotikasmugling. Hun ble løslatt i en fangeutveksling med den russiske våpenhandleren Viktor Bout ti måneder senere.

En annen amerikaner, Paul Whelan, ble pågrepet in Russland i desember 2018 og dømt til 16 års fengsel for spionasje. Både Wheelans familie og amerikanske myndigheter sier anklagene mot ham er grunnløse.

Powered by Labrador CMS