Trygve Aas Olsen, fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk

Presseetiker om bråket mellom INP og VårtOslo: – Har åpenbart offentlig interesse

Trygve Aas Olsen mener avisen gjorde helt rett i å publisere avsløringene fra interne INP-dokumenter. 

Publisert Sist oppdatert

Mandag kunne avisen VårtOslo avsløre interne dokumenter fra Oslo–lederen i Industri og næringspartiet (INP), Inger Thorbjørnsen, hvor hun går hardt ut mot partileder Owe Ingemann Waltherzøe.

I meldingene skriver Thorbjørnsen blant annet at partilederen «fungerer som en diktator».

Hun fortalte til VårtOslo at det interne dokumentet ble feilsendt til avisen og ba om at det ble destruert.

– Hvis dere skriver dette, er vi ferdig som parti. Jeg har bedt VårtOslo om å destruere dokumentet, som er et internt arbeidsdokument. Det skal ikke leses av noen, sa Thorbjørnsen.

Waltherzøe ønsket ikke å svare avisen på påstandene i notatet, men VårtOslo ble istedenfor oppringt av en advokat, som tilbød avisen et eksklusivt intervju med de to lederne, mot at notatet ikke ble publisert. Det takket avisen nei til.

Har tatt hensyn

Fagmedarbeider på Institutt for journalistikk (IJ) og ekspert på pressetikk, Trygve Aas Olsen, sier til Medier24 at VårtOslo ikke har gjort noe feil.

– Det er helt åpenbart at fylkeslederen ikke har ment å sende dokumentet. Men slik er det ofte når en redaksjon avslører dokumenter. Poenget er ikke at det er feilsendt, men at avisen mener at dette er noe som har offentlig interesse, sier Aas Olsen og legger til at han mener saken åpenbart har offentlig interesse.

– Det forteller hvordan stemningen er i et nytt parti bak fasaden. Det er kjempeinteressant for offentligheten å få se hvordan de omtaler hverandre internt, spesielt midt i en valgkamp.

Han mener avisen har tatt hensynene som Vær varsom-plakaten (VVP) krever.

– De har også gitt begge parter samtidig imøtegåelse, de har tatt de hensyn de skal.

Aas Olsen sier at det å få tilgang må interne dokumenter på forskjellige måter ikke er uvanlig.

– Det finnes journalister som leter igjennom søppel for å finne dokumenter som ikke var ment for offentlig publisering, men som har offentlig interesse. Da spiller det ingen rolle hvordan de har fått tak i de, så lenge det ikke er kriminelt.

– Fjær i hatten til VårtOslo

Han legger til at det ofte også skjer der politikere publiserer noe på sosiale medier.

– Da er det mange ganger at de mener det ikke er offentlig, og ikke ønsker at det skal publiseres i en avis.

Tirsdag møtte fylkeslederen pressen til et møte om avsløringene. VårtOslo var ikke invitert til møtet. Her fortalte Thorbjørnsen at dokumentet ble feilsendt da hun skulle sende et leserinnlegg til avisen. Hun mener de har misbrukt en tabbe på «uredelig og uetterrettelig» vis.

Aas Olsen er klar på at INP ikke er forpliktet til å invitere aviser til pressekonferanser.

– Det blir likt som en eksklusiv sak. Og så blir det heller en fjær i hatten for VårtOslo at de har fått noe som er alvorlig for partiet, og setter dagsorden.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS