NRK-korrespondent Yama Wolasmal intervjuer Israels talsperson David Mencer.

KOMMENTAR

NRKs Yama Wolasmal setter gullstandarden for glitrende intervjuteknikk

«Det er umulig å ikke la seg imponere over NRKs Midtøsten-korrespondent i et sylskarpt intervju med Israels talsperson», skriver Erik Waatland.

Publisert

«Internasjonal toppklasse», kaller NRK-kollega Sidsel Wold Yama Wolasmals intervju med talspersonen David Mencer. Ja, det er det virkelig.

Jeg har vært utenfor journalistikken i et par år - og kjent veldig på at mediene er for opptatt av tull og tøys.

«Redaksjonene har som regel alltid ressurser til kjendisnytt og klikkhoreri, men skikkelig kvalitet kan du se langt etter. Det må du ta tak i», sa en kompis da jeg sa jeg skulle bli redaktør igjen.

Det festa seg i meg. Først og fremst fordi jeg mener han har litt rett, men også fordi jeg kjente på et behov for å motbevise. En av de som virkelig gjør at jeg betaler NRK-skatten med glede er Yama Wolasmal.

I et nylig intervju med Israels nye talsperson, David Mencer, viste Wolasmal igjen evnen til å utfordre og presse på i en situasjon der politiske spørsmål og grusomme skjebner flettes sammen. NRK-korrespondenten konfronterte Mencer med krevende spørsmål om Israels handlinger i konflikten med Palestina, hvor han fryktløst satte spørsmålstegn ved de offisielle påstandene om Hamas' operasjoner under Shifa-sykehuset.

Wolasmals intervjuteknikk er et studium i balansen mellom respekt og hardt press, mellom å lytte og å utfordre. Han lar ikke emosjonelle eller politisk ladede svar stå uimotsagt, men graver dypere, spør igjen, og sikrer at alle sider av saken blir belyst. Dette er journalistikk som ikke bare informerer, men som også utfordrer og opplyser, som tvinger oss til å se kritisk på informasjonen vi mottar og de historiene vi fortelles.

For andre journalister og for oss som følger med, er det en påminnelse om viktigheten av vår rolle i demokratiet. Yama viser at journalistikk ikke bare handler om å rapportere hendelser, men om å grave dypt, utfordre makt og holde de mektige ansvarlige.

Så, hva kan vi lære av Yama Wolasmal? For det første, viktigheten av grundig forberedelse og kjennskap til emnet. For det andre, evnen til å holde seg rolig under press og ikke la seg avlede av angrep eller avledningsmanøvrer. Og til slutt, det kritiske behovet for å alltid søke sannheten, selv når det er ubehagelig eller vanskelig.

Yama Wolasmal er et eksempel til etterfølgelse, en inspirasjon for alle som bryr seg om sannheten og kraften i ord. Dette er store ord, men jeg mener det:

Yama Wolasmals arbeid er en påminnelse om at god journalistikk virkelig kan forandre verden, en historie om gangen.

Wolasmal har allerede fått Internasjonal Reporter-prisen for sine intervjuer med Hamas-leder Osama Hamdan og Mark Regev, som er talsperson for Netanyahu.

Intervjuet er av en slik karakter at man nesten skulle tro at Wolasmal har vokst seg for stor for lille Norge. BBC neste?

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS