Angrepiller, 17. mai-drinker, planter og bunadsskjorter får pris denne uka.

SKRÅBLIKK:

Etter hvert som kvikksølvet i gradestokken kryper oppover blir også journalistikken mildere i mai

«Journalistikk om angrepiller, 17. mai-drinker, planter og bunadsskjorter får pris denne uka», skriver Marius Thorkildsen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Månedens beste mai-saker

«Kom mai du skjønne milde»-vinkling. Om juli er agurktid for norske journalister så er mai måneden hvor agurkene plantes. Etter hvert som kvikksølvet i gradestokken kryper oppover så blir også journalistikken mildere i mai. Om det er varmen, for mange fridager eller bare et stort informasjonsbehov blant nordmenn knyttet til mai måned vites ikke, men jeg har samlet sammen de beste milde mai-sakene for 2022

NRK – Slik tar du vare på bunadsskjorta etter 17. mai
Tips-saker er klassisk mai-stoff. Nordmenn glemmer alltid hvordan man rengjør sitt desidert dyreste plagg fra år til år, og da er det bare å børste støv at bunadssakene og høste søketrafikk og klikk.

NRK – Full forvirring rundt råd om vasking av bunadsskjorta
Og hvem sa at sakene om bunader ikke også kan være kritisk og undersøkende journalistikk?!

Nettavisen – Slik feiret kjendisene 17. mai
Kjendiser feirer som regel 17. mai på samme måte hvert år, det eneste som byttes ut er kanskje hvem som er ansett som kjendiser. Nettavisen er hvert fall på ballen og leverer på begge deler.

Avisa Oslo – Slik lager du årets 17. mai drink
Lokalavis for Oslo sier du? Hva så, Oslofolk drikker også drinker, og de trenger info om hvordan man lager dem. I tillegg er det jo en Oslo-bartender som kommer med tipsene, så da er det jo innafor er det ikke?

Sol.no – Dette kan du plante nå
Mai er imidlertid ikke bare kjendiser og 17. mai. Det er også hagearbeid. Heldigvis er sol.no (som fortsatt eksisterer) på ballen med tips og triks.

Dagbladet – Dette må du vite om angrepilla
Dagbladet har, som vanlig, en helt egen måte å være aktuell på. Ikke for å være kjip med Dagbladet, men hvis du våknet opp 18. mai med behov for angrepille info så håper jeg du oppsøkte en annen kilde.

Gratulerer med priser til alle!

Ukas beste refs: Språkrådet

Språkrådet har en funksjon. Det tror jeg faktisk er det offisielle slagordet til Språkrådet. Nøyaktig hva denne funksjonen er kan imidlertid være litt uklart noen ganger. Denne uken har de f.eks. vært ute og refset DNB for å bruke tittelen «People business partner» i en stillingsutlysning.

Direktør i Språkrådet, Åse Wetås, har tidligere uttrykt seg skeptisk til bruk av engelske stillingstitler, og mener bruken av det fremstår som «litt latterlig». Hun gikk derfor ut mot DNB på Twitter denne uken og skrev «- Hvis norsk skal fortsette å være det samfunnsbærende språket i Norge, må det brukes. Da kan vi ikke holde på slik @DNB_Bank gjør i teksten nedenfor #norsknårdukan».

Jeg skjønner jo poenget, men det er nå engang slik at DNB opererer i et internasjonalt marked, og at det dermed kan være en fordel å ha engelskspråklige titler slik at også de som ikke snakker norsk vet hvem de har med å gjøre

Man kan jo argumentere for at Språkrådet kaster stein i glasshus her. Det er jo ganske underlig at man i det hele tatt trenger en direktørtittel når man jobber i noe så rart som et språkråd.

Anyways, congrats med pris!

Ukas beste mottatte pris: Titus Brandsma

Er det en ting vi i Ukas beste-redaksjonen er fan av er det journalistpriser. Vi digger dem alle uavhengig av om det er SKUP, Den store journalistprisen, Schibsted Awards eller Pulitzer.

Få journalistpriser kan imidlertid måle seg med den prisen den tyske journalisten Titus Brandsma mottok denne uken. Brandsma kjempet mot nazistene under andre verdenskrig og døde i en konsentrasjonsleir i 1942. Som følge av dette ble han derfor utnevnt til helgen av Pave Frans og den katolske kirke.

Så er det bare å vente og se om journalistene bak Pendlerbolig-sakene eller Grenseløs terapi stikker av med samme æren i løpet av året.

Gratulerer med helgen!

———————————————-

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS