Johannes Dalen Giske på MS Thorbjørn
Johannes Dalen Giske på MS Thorbjørn

Johannes var på MS Thorbjørn: – En beklagelse vi har ventet veldig lenge på

Johannes Dalen Giske er glad for at Aftenposten ser hva beklagelsen betyr for dem som reddet livet sitt på MS Thorbjørn.

Publisert

Fredag kom Aftenposten med en beklagelse for artikkelen «Dette skjedde på MS «Thorbjørn»».

Artikkelen baserer seg på lekkede politiavhør av dem som var om bord «MS Thorbjørn».

Publiseringen av artikkelen ble sterkt kritisert av AUFs advokat og støttegruppen etter 22. juli.

Artikkelen ble klaget inn til PFU, men ble ikke felt.

Johannes Dalen Giske var også en av dem som fikk avhøret sitt med politiet publisert i artikkelen.

På Twitter skriver Giske at dette er noe de har ventet lenge på.

«Det tok ni og et halvt år, men i dag fikk jeg og de andre på MS Thorbjørn en beklagelse vi har ventet veldig lenge på», skriver han.

Han er glad for Aftenposten forstår hvilke betydning saken har hatt for de som var på båten.

– Jeg er først og fremst veldig glad for at det virker som at Aftenposten virkelig har tenkt gjennom hva det har betydde for oss. Dagens stab i avisen er nok til dels forskjellig fra dem som gjorde de vurderingene for ni år siden, sier Giske til Medier24.

Ønsker at man får mer lærdom

Giske håper nå at dette skal bidra til at mediene får mer lærdom rundt håndteringen av så vanskelig saker.

– Det viktigste er at neste gang noe så absurd og stygt som terrorangrepet 22. juli blir et tema for journalistiske vurderinger i medienorge og Aftenposten, så har de mer kunnskap til å gjøre andre vurderinger enn de landet på i 2012.

Artikkelen om hva som skjedde på MS Thorbjørn ble publisert på 21-årsdagen til Giske.

Han husker at Norge og pressen var på tilbake til hverdagen, men at saken var en ekstra sten på byrden av å være overlevende fra terrorangrepet.

– I den konteksten var det veldig vondt at jeg snakket med flere personer muntlig i Aftenposten før de publiserte om hvor vanskelig det ville bli, men at de da så helt bort ifra det. Vi skjønte ikke selv hvor sykt det var at noen som reddet livet sitt skulle bli gransket kritisk.

Samtidig understreker Giske at han har forståelse for at også mediene satt i en vanskelig og helt ny situasjon.

– Jeg forstår at den situasjonen som journalistene befant seg i var utholdelig vanskelig å håndtere. Både fordi tematikken var vanskelig og det var vanskelig å vite hva man skulle gjøre og ikke gjøre.

Giske tror også at all den forferdelige informasjonen som mediene satt, gjorde terskelen for hva som man kunne publisere lavere.

– Jeg skjønner at det var vanskelig, men da må det være lov å si «sorry dette skal vi ta lærdom av».

– En tid for alt

Denne uken gikk Lars Fjærli Hjetland, som overlevde terrorangrepet og ble omtalt i artikkelen fra 2012, ut på Twitter og kritiserte Aftenposten ikke hørte på de overlevendes bønn om å ikke publisere saken.

Nyhetsredaktør i Aftenposten, Tone Tveøy Strøm-Gundersen, forteller til Medier24 at det var bakgrunnen for at Aftenposten gikk igjennom artikkelen og beklaget den.

– Det tok nesten ti år før Aftenposten beklaget denne artikkelen. Tok det for lang tid?

– Det hadde vært fint om det kom før. Det var ikke slik at de ikke visste at vi mente måten de skrev saken på var feil. Det visste de allerede før de publiserte saken. Men jeg skjønner at det er en tid for alt, sier Giske og understreker at han ikke ønsker å gå hardt ut på Aftenposten.

Powered by Labrador CMS