SKUP-styret under utdelingen av prisen i april 2022.
SKUP-styret under utdelingen av prisen i april 2022.

MENINGER:

Hvor er lokal­journalistene, SKUP?

«I dagens SKUP-styre er ingen lokalaviser representert. Hvorfor ikke?», spør Lars Døvle Larssen.

Publisert Sist oppdatert

Jeg vet ikke hvor langt valgkomiteen er kommet i jobben foran SKUPs årsmøte i Tønsberg under konferansen 21. - 23. april. Heller ikke vet jeg hvordan komiteen har jobbet og hvilke tanker de gjør seg om rekruttering til SKUP-styret.

Men det som ihvertfall er et faktum, er at i det SKUP-styret som har sittet siden fjorårets konferanse er det ingen fra lokalavisbransjen.

Heller ikke da SKUP-styret måtte suppleres i løpet av perioden, skjedde det noen endring i så måte. Jonas Alsaker Vikan (E24), Inghild Eriksen (NRK) og Marcus Husby (VG) ble erstattet av Stian Eisenträger (Forsvarets Forum), Rano Tahseen (TV2) og Bendik Mondal (Monster), kunne Medier24 melde 13. september i fjor.

Hvorfor er det ikke noen fra landets mange lokale mediehus som sitter i SKUP-styret? Er problemet at ingen vil stille, er det naturligvis vanskelig å bebreide valgkomiteen for det. Er problemet derimot at valgkomiteen ikke har sett i den retningen, er det kritikkverdig.

I årenes løp har det flere ganger kommet både kritikk og bekymringsmeldinger fordi det ikke satses mer på gravejournalistikk i norske lokalaviser. Antallet bidrag til SKUP-konferansen har, mer eller mindre rettferdig, blitt brukt som en slags målestokk for hvordan det står til.

Enkelte år har antallet SKUP-bidrag fra lokalmedier vært lavt, de siste årene noe bedre. For 2022 er åtte av 52 bidrag fra lokalaviser, i 2021 var det ni av 62.

Årsakene til at lokalpressen ikke er bedre representert er nok flere. Det handler om ressurser, produksjonspress, prioriteringer og kompetanse.

Men hvis SKUP har ambisjoner om å styrke gravejournalistikken i norske lokalmedier er det viktig å kunne rådføre seg med noen som vet hvor skoen trykker, og som kan bidra til å nå frem også til de minste redaksjonene med tilbud. Det håper jeg valgkomiteen og årsmøtet har i bakhodet.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS