Matheo Dolva, reporter i NRK Super
Matheo Dolva, reporter i NRK Super

Pressepodden

Derfor brukte han seg selv i NRK Super-saken om translover

Matheo Dolva forklarte seerne om hvilken operasjon han selv har gått gjennom.

Publisert

Da NRK Super skulle lage en sak om trans-lover for barn i USA, brukte Matheo Dolva seg selv som et eksempel for NRK Supers seere.

– Vi måtte uansett forklare hva det vil si å være en transperson, og jeg tenkte at da kan jeg like godt bruke meg selv. De får rett og slett et fjes på det, og det blir ikke så fremmed, sier han i Pressepodden.

I den ferdige saken forteller han blant annet om at han har fjernet brystene. Han sier de tok flere runder innad i NRK.

– Det var aldri snakk om å ikke lage saken – men vi måtte bli enige om hvordan vi skulle gå fram. For eksempel hvilke momenter jeg skulle bruke av min personlige historie.

Til syvende og sist var det hvilke ord de skulle bruke som var vanskeligst.

– Vi spurte oss selv «kan vi bruke denne forenklingen, kan vi gjøre det og det», og det var det som var mest tricky, sier han. 

Sak om hans livmor

Rett før sommeren stilte han også opp i en sak laget i en annen avdeling i NRK. Som blant annet handler om at han har endometriose og cyster i livmoren sin. 

Det fikk journalist Espen Teigen til å reagere på Twitter om at NRK brukte formuleringen «hans livmor». 

Dolva skjønner at det kan høres uvant ut, men avfeier Teigens kritikk.

– Kan man ikke bare behandle intervjuobjektene med de pronomenene de foretrekker? Om det er han, hun, hen eller de, spør Dolva. 

Likevel tror han mange kjenner seg igjen i at man fort sier feil, og anbefaler alle journalister å ta en dobbeltsjekk når de skriver om tema innen trans.

– Sjekk for eksempel med Rikshospitalet eller Helsestasjonen for kjønn og seksualitet. Dobbeltsjekk og spør «er dette riktig måte å formulere ting på?»

Han sier han ser to hovedtrekk i hvordan mediene skriver om trans i dag. Det forteller han mer om i denne episoden av Pressepodden. 

Der tar vi også praten om Tiktok – og om NRK Super burde være der barna er.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS