Afghanistan.
Afghanistan.

Norsk journalist anholdt i Afghanistan

En gruppe journalister, blant dem en fra Norge, ble anholdt i Afghanistan da de dekket en kvinnedemonstrasjon, melder NRK.

Publisert

Den norske journalisten var den av en gruppe afghanske og utenlandske journalister som ble anholdt i Kabul lørdag. Der dekket de en demonstrasjon for kvinners rettigheter.

– Vi er kjent med at en norsk journalist var blant de anholdte, seier Utenriksdepartementets pressetalsperson Ane Haavardsdatter Lunde til NRK.

Etter det UD kjenner til, ble journalistene holdt igjen i ti timer før de ble løslatt.

Tatt med til politistasjonen

NRKs Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal var også i Afghanistan lørdag, men i en annen del av landet. Han har snakket med afghanske kollegaer som ble anholdt i forbindelse med demonstrasjonen.

– En av dem fortalte meg at han ble dyttet til av Taliban. De tok fra ham kamera og utstyr og tok ham med til politistasjonen. Der ble de holdt et kvarters tid. Bildene de tok ble slettet og den lokale kommandanten oppfordret de lokale journalistene til å ikke dekke denne typen demonstrasjoner fordi han mener det skader landets omdømme, sier Wolasmal.

Ble slått

Rundt 40 kvinner hadde samlet seg foran bygget til utdanningsdepartementet i Kabul lørdag formiddag, der de ropte «mat, arbeid og frihet».

Flere kvinner ble slått da soldater avbrøt demonstrasjonen.

Taliban-soldater stanset demonstrasjonen ved å skyte rifleskudd i været. Noen av kvinnene som søkte tilflukt i nærliggende butikker, ble jaget og slått med soldatenes geværkolber.

Ettårsmarkering

Kvinnene hadde også med seg en plakat med teksten «15. august er en mørk dag». Taliban grep makten i Kabul denne datoen for ett år siden.

I tiden etter at de overtok makten, har mange jenter og kvinner blitt nektet undervisning, mens andre har mistet jobbene sine. Alle kvinner har fått ordre om å dekke seg til i offentligheten.

Powered by Labrador CMS