Dagbladets sjefredaktør, Frode Hansen.

Aftenposten på lederplass: «Dagbladet er, for å si det forsiktig, slett ingen forsknings­institusjon»

Krangelen mellom Dagbladet og NEM fortsetter. Aftenposten kommenterer saken på lederplass og mener saken er moden for en politisk avklaring.

Publisert Sist oppdatert

«Dagbladet har kommet i skade for å begå helseforskning», skriver Aftenposten på lederplass fredag.

Avisen kommenterer det langvarige bråket mellom Dagbladet og Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helsefag (NEM).

«Man kan si mye om Dagbladets sjefredaktør, men Frode Hansen har ingen doktorgrad. Og Dagbladet er, for å si det forsiktig, slett ingen forsknings­institusjon». 

Som Medier24 omtalte i fjor, mener NEM at arbeidet bak Dagbladets artikkelserie «En syk skinasjon» var å regne som forskning, og at de derfor pliktet å søke forskningsetisk forhåndsgodkjenning - og har brutt helseforskningsloven. Det avviste avisen på det sterkeste.

Helsetilsynet behandlet tilsynssaken, og konkluderte i april med at helsejournalistikk ikke trenger forhåndsgodkjenning, ifølge Dagbladet.

Men NEM vil ikke gi seg, og i et brev til Helsetilsynet i mai fastholder komiteen sitt syn om at Dagbladet har brutt loven, ifølge journalisten.

I brevet hevder NEM at Helsetilsynet har misforstått sin rolle, og at komiteen ikke har makt til å definere hva som er helseforskning - men kun skal gi reaksjoner.

Nå går saken videre til Helsedepartementet for en avgjørelse.

Aftenposten skriver i lederen at saken er moden for en politisk avklaring.

«Forarbeidende til helseforskningsloven drøfter ikke forholdet til pressefriheten. Systemet virker også dårlig egnet til å håndtere journalistiske undersøkelser. Helsedepartementet må derfor avklare hvem som har rett.»

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS