Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø og generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen.

Krever at Helsetilsynet avviser saken mot Dagbladet

Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening mener Helsetilsynet må avvise saken der Dagbladet er innmeldt etter serien «En syk skinasjon».

Publisert Sist oppdatert

Årsaken er at de mener det utgjør et ulovlig inngrep i presse- og ytringsfriheten, skriver de i en pressemelding.

Fredag sendte de to presseorganisasjonene et brev til Helsetilsynet etter at Den nasjonale forskningsetiske komite for medisin og helse (NEM) har meldt Dagbladets journalistikk til tilsynet.

NEM mener undersøkelsene som Dagbladet gjorde til sin artikkelserie «En syk skinasjon» om spiseforstyrrelser, er søknadspliktig helseforskning,

Ettersom Dagbladet ikke søkte om etisk godkjenning , mener NEM at Dagbladet har brutt helseforskningsloven.

Det har skapt en løpende debatt mellom Dagbladet og NEM. Sjefredaktør Alexandra Beverfjord i Dagbladet mener at den statlige forskerkomitéen ønsker å kontrollere gravejournalistikken.

I et svar kontret NEM med at «Dagbladet var fullt klar over at de opererte i en gråsone».

I brevet skriver Elin Floberghagen og Reidun Kjelling Nybø i presseorganisasjonene at de mener kravet om forhåndsgodkjenning av undersøkende journalistikk er i strid med prinsippet om redaksjonell uavhengighet.

De påpeker også at staten aktivt skal beskytte medienes frihet.

«På denne bakgrunn mener vi Helsetilsynet ikke kan behandle saken mot Dagbladet. Vi mener også Helsetilsynet må sikre at tilsvarende ikke skjer i fremtiden og tydeliggjøre overfor NEM at det går et tydelig skille mellom forskning og journalistikk, og at komiteen ikke skal vurdere klager mot journalistiske prosjekter», avslutter de i brevet.

Powered by Labrador CMS