Helle Skjervold i VG, Fredrik Kirkevold i TV 2 og Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten.

Derfor identifiserer enkelte medier etterlyst dobbeltdrapssiktet

Flere store medier har gått ut med navn og bilde på 46-åringen. Aftenposten har holdt igjen så langt.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag ble en 46 år gammel mann siktet og etterlyst internasjonalt av politiet, etter at en mor og en datter ble funnet drept på en adresse i Kristiansand onsdag.

Flere aviser som VG, TV 2, NRK og Dagbladet, har valgt å gå ut med navn og bilde på 46-åringen – mens enkelte har holdt igjen så langt, deriblant Aftenposten.

– Ikke god nok grunn for oss

Nyhetsredaktør i Aftenposten, Tone Tveøy Strøm-Gundersen, understreker at vurderingene kan endre seg svært raskt.

– Aftenposten følger VVP, som sier at vi skal være særlig varsomme med identifisering på et tidlig stadium i straffesaker. At politiet går ut med navn og bilde er ikke god nok grunn for oss, sier Strøm-Gundersen.

– Siktelsen er svært alvorlig, og vi jobber derfor nå med å skaffe oss mer informasjon om bevisgrunnlaget for å selv kunne vurdere om det er grunnlag for å identifisere.

– Krevende avveininger

TV 2 har identifisert den etterlyste mannen med navn og bilde. Nyhetssjef Fredrik Kirkevold sier at de brukte tid på å diskutere og gjøre skikkelige vurderinger før de bestemte seg.

– Dette er alltid krevende avveininger, særlig på et så tidlig stadium, men vi har vektlagt at han er internasjonalt etterlyst av politiet for dobbeltdrap, der de fornærmede er hans åtte år gamle datter og hennes mor. Sakens alvorlighet, at politiet beskriver han som en helt sentral person å komme i kontakt med, at de ikke har kommet i kontakt med han på et døgn, og at de ber om hjelp fra offentligheten via media, gjorde at vi landet på dette, sier Kirkevold.

Han trekker fram at det vil være naturlig å gjøre en ny vurdering ved utvikling i saken – og at det ikke er en selvfølge å etterkomme politiets ønske om at pressen skal gjengi en etterlysning med navn og bilde.

– Vi har et selvstendig ansvar for å gjøre skikkelig vurderinger. Men i dette tilfellet landet vi på at det var riktig.

Peker på berettiget informasjonsbehov

VG var tidlig ute med å identifisere 46-åringen torsdag ettermiddag. Nyhetssjef Helle Skjervold påpeker at de gjør nye vurderinger fortløpende basert på sakens utvikling.

I VGs redaksjonelle vurdering, som ligger i artikkelen, begrunnes identifiseringen med sakens store alvor, at en kvinne og hennes barn er drept.

«Mannen er nå etterlyst internasjonalt og politiet har så langt ikke klart å komme i kontakt med ham. Politiet håper en offentliggjøring av navn og bilde kan gi opplysninger som kan bidra til å lokalisere ham og opplyse saken. Vær varsom-plakaten slår også fast at identifisering må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov, som vi mener det gjør i dette tilfellet», skriver VG.

De påpeker at det blir viktig i dekningen å understreke at de ikke vet hvordan mannen stiller seg til anklagene – og å også lete fram opplysninger som taler for siktede.

 Har presisert

NRK er blant mediene som har gått ut med navn og bilde.

– Vi valgte å identifisere med navn og bilde denne gangen fordi mannen er etterlyst i forbindelse med et dobbeltdrap, der en av de drepte er barn, sier Kathrine Hammerstad, redaktør for NRK Direkte.

– I publiseringen har vi også presisert at politiet ikke utelukker at det kan være andre eller flere gjerningsmenn, men at han er en sentral person i saken.

Hun påpeker at de skal aktivt drive journalistikk fremover også rundt forhold som kan svekke mistanken mot den etterlyste mannen. 

Dersom mannen blir pågrepet, vil de gjøre en ny vurdering, sier Hammerstad.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS