To personer ble drept, flere såret og over 260 er fornærmede i saken etter skytingen i Oslo i juni i år.
To personer ble drept, flere såret og over 260 er fornærmede i saken etter skytingen i Oslo i juni i år.

NRK, Aftenposten, TV 2 og Avisa Oslo trekker saker etter Pride-skytingen

– Viser seg nå etter nærmere undersøkelser at historien ikke stemmer.

Publisert Sist oppdatert

Aftenposten delte torsdag kveld en beklagelse, der de skriver at de har trukket en artikkel de publiserte 27. juni på nett og 28. juni i papiravisen.

De skriver at de ikke kan stå inne for at «artikkelen gir en korrekt fremstilling», og at den bryter med deres presseetiske standard.

Artikkelen handler om en persons opplevelse av hva som skjedde da Zaniar Matapour skjøt og drepte to personer og skadet flere i Oslo sentrum 25. juni.

– Vi har forsøkt å ettergå flere opplysninger. Når vi ikke kan kontrollere om de opplysningene stemmer, så er det riktig å trekke artikkelen, sier Aftenpostens nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen til VG.

Ble oppmerksom på saken via VG

Avisa Oslo hadde også en sak fra hendelsen som nyhetsredaktør Hanne Taalesen bekrefter til Medier24 at de nå har trukket. Hun sier de så på sin egen sak fordi VG ringte henne torsdag kveld for å spørre om de stod inne for saken.

–Dette var første gang jeg hørte om at det var noen tvil om historien som hadde blitt fortalt. Det viser seg nå etter nærmere undersøkelser at historien ikke stemmer, og personen er heller ikke blant de 270 fornærmede i saken. Vi har derfor nå avpublisert saken fra Avisa Oslo.

Hun sier de kommer til å legge ut en egen sak om hvorfor de har valgt å gjøre dette, samt gå gjennom andre saker der personen har vært kilde.

NRK beklager

NRK har også trukket sin sak fra hendelsen.

Medier24 har vært i kontakt med nyhetssjef i NRK, Stian Haraldsen, som bekrefter at de vil komme med en begrunnelse i løpet av fredag. De hadde et innslag på NRK Ukeslutt og en sak på nrk.no.

I beklagelsen de har publisert på egne nettsider beklager de at saken ble publisert, og skriver at de skal gå gjennom sine egne rutiner.

De skriver også:

«I dette tilfellet har ikke NRK vært tilstrekkelige kritiske overfor kildene, og våre undersøkelser i etterkant kan tyde på at faktasjekken før publiseringene ikke var god nok.».

Sjelden TV 2 sletter saker

TV 2 opplyser fredag formiddag at de jobber med å sjekke saken de skrev fra samme hendelse.

– Vi har registrert at de har avpublisert. Vi holder nå på å gjøre våre egne undersøkelser rundt denne saken, skriver nyhetssjef i TV 2, Fredrik Kirkevold til Medier24.

En times tid senere skriver han i en sms at også TV 2 avpubliserer både nett- og TV-saken de hadde laget. Kirkevold sier det er sjelden de avpubliserer saker.

–Det er flere ting av det vi har publisert som vi er usikre på om stemmer. Etter en totalvurdering har vi bestemt oss for å avpublisere.

VG skriver også at de selv over tid har jobbet med å kontrollere opplysningene i Aftenpostens artikkel. Nyhetsredaktør Tora Bakke-Håndlykken sier de hadde intervjuet samme person, men lot være å publisere saken siden de ikke klarte å finne ut om den var sann.

Powered by Labrador CMS