Marte Ingul (til høyre), konserndirektør for samfunns- og myndighetskontakt og styremedlem i News Media Innsamlingsstiftelse, og Thomas Mattson, seniorrådgiver i Bonnier News og tidligere sjefredaktør i Expressen.

Amedia lanserer russisk­språklig nyhetstjeneste

Redaksjonen vil holde hus i Estland og består av eksil-russere.

Publisert Sist oppdatert

Amedia lanserer Repost, en uavhengig russiskspråklig nyhetstjeneste med base i Estland, opplyser konsernet.

Tjenesten skal ifølge Amedia «produsere, organisere og publisere uavhengige nyheter på russisk, for å treffe publikum både i og utenfor Russland».

Redaksjonen skal holde hus i den estiske hovedstaden Tallinn. Samtlige journalister er russiske statsborgere som har flyktet fra landet, og Filipp Bakhtin blir sjefredaktør.

Repost skal primært publisere på wearerepost.com og på Instagram, men ønsker på sikt å etablere seg på andre sosiale medier.

Bak lanseringen står en «ny stiftelse for ytringsfrihet og pressefrihet» som finansieres av Bonnier News og Amedia.

– Bonnier News står bak Repost for å støtte uavhengig journalistikk i Russland. Bonnier har tidligere drevet flere ulike redaksjonelle prosjekter i landet før det ble umulig å fortsette på grunn av Putin-regimets medielover, sier Anders Eriksson, administrerende direktør i Bonnier News og styreleder i News Media Innsamlingsstiftelse.

Tidligere i vår trakk Amedia seg ut av all sin trykkerivirksomhet i Russland grunnet landets invasjonskrig i Ukraina.

Konsernet overlot deretter kontrollen over trykkeriene til fredsprisvinner Dmitrij Muratov.

– Etter Sovjetunionens fall forsøkte Amedias forløper å bidra til en fri presse i Russland, men kunne ikke fortsette som utgiver i landet av samme grunner som Bonnier News. Dagens situasjon er dramatisk forverret, med russiske myndigheters forsterkede sensur og rystende krigshandlinger, sier Marte Ingul, konserndirektør for samfunns- og myndighetskontakt i Amedia og styremedlem i News Media Innsamlingsstiftelse.

– Daglig ser vi eksempler på at kampen for demokratiet er tøffere enn på flere generasjoner. Derfor velger Amedia å ta en aktiv rolle i denne stiftelsen, for å bidra til mer uavhengig russiskspråklig journalistikk. Vårt bidrag er en naturlig forlengelse av vår publisistiske forpliktelse til å styrke og sikre ytringsfriheten, og et levende demokrati, sier Ingul.

Powered by Labrador CMS