Jurist i Kriminalomsorgen Emily Krokann og statsadvokat Hulda Karlsdottir under andre dag av rettssaken der terrordømte Anders Behring Breivik begjærer seg prøveløslatt.

Flere medier gjorde endringer i sin Breivik-dekning

På andre rettsdag har flere medier kuttet i dekningen av terroristens rettssak.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Denne uken foregår Anders Behring Breiviks rettssak om prøveløslatelse i Skien.

Under første rettsdag tirsdag, skapte dekningen reaksjoner fra flere hold. Spesielt ble Dagbladets dekning kritisert av blant annet AP-politiker Hoda Imad, Utøya-overlevende Elin L´Estrange, og byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen.

Ved andre rettsdag gjorde flere medier endring i dekningen.

– Ikke presseetiske vurderinger som ligger til grunn

TV 2, som tirsdag sendte deler av rettssaken på stream med forsinkelse, hadde onsdag ingen direktesending.

Nyhetsredaktør i TV2, Karianne Solbrække, forteller til Medier24 at det har med ordinære nyhetskriterier å gjøre.

– Vi vurderer det slik at vi ikke benytter hele Nyhetskanalen til denne saken i dag, men dekker den ordinært på TV og nett.

Hun forteller at de har feed av rettssaken inn til TV 2, og klipper det de mener er journalistisk interessant.

– Det er altså ikke presseetiske vurderinger som ligger til grunn i dag, sier Solbrække.

Vier plass til psykiater

VG, som tirsdag visste terroristens ankomst i retten, valgte onsdag å kutte sendingen og gå til studio idet han ankom.

Der forklarte programleder Stig Øystein Schmidt og krimkommentator Øystein Milli at de ikke ville vise det igjen.

Nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken, sier til Medier24 at de dokumenterte atferden ved ankomst første rettsdag, og så ingen grunn til å gjøre det igjen.

– Det er hele veien en avveiing for vår del mellom å belyse og problematisere, og ikke å videreformidle hans propaganda og stunts.

Hun legger til at det er en svært krevende sak å dekke.

– Vi evaluerer og diskuterer valg og tilnærmingen vår fortløpende. Den er full av dilemmaer og avveininger, og vi tar ikke lett på vurderingene og avgjørelsene vi gjør.

Hun forteller at det klart viktigste i onsdagens rettsbehandling har vært psykiater Randi Rosenqvists vurdering av at Breivik fortsatt er like farlig.

– Vi har viet stor plass til hennes vurdering. I tillegg mener vi det var vesentlig også å få fram Breiviks uttalelser om soningsforhold og hans begrensede omgang med andre mennesker.

VG valgte å ikke sende terroristens forklaring onsdag. De sendte heller ikke video fra nynazist Per Öberg, som var vitne for Breivik.

– Vi vurderte forklaringen til Öberg som lite relevant, og har ikke sendt video fra denne og gjenfortalt lite fra hans vitnemål. Skal vi vie det ytterligere oppmerksomhet vil det i så fall være i en kritisk sammenheng, som Filer Nyheter blant annet har gjort på meget godt vis tidligere.

– Viktigere for Breivik enn for retten

Dagbladet, som tirsdag sendte hele rettsdagen med forsinkelse, og tidvis kutting av lyd og bilde, har også fulgt store deler av saken onsdag.

Nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen, sier til Medier24 at ingenting i deres dekning har endret seg fra dagen før.

Men de valgte heller ikke å sende Öbergs vitnemål.

– Vi mener det ikke er like sentralt i saken. Vi mener Breiviks forklaring er viktig for å vise hvordan han argumenterer og agerer i retten, og at det er sentralt for sakens kjerner. Vi antok at vitnemålet til ôberg ville være høyreekstreme meninger og propaganda, som er viktigere for Breivik enn det er for retten og allmennheten, sier Hansen.

Han legger til at de hele tiden gjør løpende vurderinger av dekningen, og at de kutter både lyd og bilde der det er nødvendig.

NTB Visuell leverer bilder og video av rettssaken, i tillegg har flere store mediehus reportere og kommentatorer til stede.

Før retten ble satt tirsdag, møtte Behring Breivik pressen, og viste nazihilsen og kom med en appell. Han hadde også med seg papir med budskap, både på kofferten, og på dressjakken.

Bilder av terroristens budskap ble publisert hos TV 2, Dagbladet og VG. Flere publiserte også bilde av nazihilsenen.

I etterkant fjernet VG og Dagbladet bilder med budskapet fra sine forsider, men har det liggende inne i flere saker, enten i form av stillbilder eller levende bilder. VG har blant annet opptak av både budskapet og hilsenen i videoform.

TV 2 har valgt å sladde budskapet, både på bilder og på video.

Powered by Labrador CMS