Anders Tvegård, NRK.
Anders Tvegård ser fram til å bli USA-korrespondent igjen.

Anders Tvegård gjør comeback som utenriks­korrespondent: – Ville vært galskap å ikke gjøre det

I midten av august setter Anders Tvegård seg på flyet med retning USA.

Publisert Sist oppdatert

I juni ble det kjent at Anders Tvegård er ansatt som NRKs nye korrespondent i USA. Dermed gjør han comeback, etter å ha hatt samme rolle fra 2010 til 2014.

Medier24 møter Tvegård på Marienlyst, få uker før han setter seg på flyet. Da blir det rett på boligjakt.

– Det er noe helt eksepsjonelt. Det er så spennende, og journalistisk krevende og utfordrende. Det gir en ekstra spennende dimensjon til jobben. Jeg har lyst å gyve løs, og det er så mange ting som gjør det så kult å prøve dette her igjen. Det ville vært galskap å ikke gjøre det, sier en entusiastisk Tvegård.

Han håper å være klar allerede til den republikanske presidentduellen den 23. august. 

– Det hadde vært en kul start på hele perioden - når republikanerne skal finne utfordrere til Trump, sier han.

Veteranen har 25 år bak seg i NRK, og har i tillegg til korrespondentperioden jobbet periodevis i USA. Han tar over etter Lars Os, som endte sin periode i statene tidlig.

– Når det dukker opp en ledig korrespondentjobb der, så er det jo galskap å ikke rekke opp hånda og si at dette har jeg lyst til å være med på. Det var helt riktig å søke, slår Tvegård fast.

Reiser alene

Når han setter seg på flyet i midten av august blir det uten resten av familien. Å forlate familien er det som er det vanskeligste med å ta jobben.

– Jeg er heldig som har en raus og forståelsesfull familie, og så er kanskje ikke kontraktene like attraktive for medfølgende i dag. Tidene har endret seg og det er ikke unaturlig at begge voksne har karrierer i arbeidslivet, sier han.

– Det er valget; skal du parkere deg selv i ti år og ikke gjøre noe, eller skal du hoppe på muligheten når den byr seg? Det er et egoistisk valg, men vi skal få ting til å gå rundt. Andre har klart det.

Anders Tvegård på kontoret sitt på Marienlyst.
Anders Tvegård på kontoret sitt på Marienlyst.

Trump-dekning

Den kommende USA-korrespondenten legger ikke skjul på at det er politikken som mest sannsynlig vil få mye oppmerksomhet fremover. Blant annet er det valgår neste år, med flere elementer i seg.

– Det er Trump-rettssakene som kommer i mai, og i juli skal republikanerne bestemme hvilken kandidat de skal gå for. I California skjer det mye innenfor kulturen og det grønne skiftet, som vi kanskje ikke har vært flinke nok til å få fram, forteller han.

I tillegg nevner han kunstig intelligens og økonomien. Men han har ikke en spikret plan.

– Jeg drar ikke med en bok der det står at dette skal jeg gjøre i september og oktober. Dette er noe vi gjør i samarbeid med redaksjonen her. Men jeg håper å kunne gjøre ting med USAs plass i verden. De møter utfordringer fra Kina, og hva skjer med støtten til Ukraina hvis det blir skifte av makt i Washington DC, forteller han.

47-åringen prater lenge om politikken og hvor kompleks USA er som land. Om hvorfor evangelikanere stiller seg bak Trump, og om et splittet land.

– Når du ser stormingen av kongressen, så er det to forskjellige virkeligheter når det gjelder om valget var stjålet eller om det var valgfusk, kommenterer han.

Han vil også ha diskusjon om hvor mye NRK skal dekke Trump.

– Det er løgner som gjentas. Skal vi være med å formidle opplagte løgner? Vi prøver å si det. I USA er det en som nå kan bli tiltalt for å ha stormet kongressen, og sånt sett skulle velte godkjennelsen av ny president, og som fortsatt mener han er en legitim president. Det er farlig. Hvor mye vi skal formidle av det Trump sier på folkemøter, må vi nok ta en real runde på, sier Tvegård.

På veggen henger minner fra tidligere oppdrag.

Blir satt ut

Tvegård snakker om lange dager, men hva gjør han når han ikke jobber? 

Han stopper opp og ser rart på journalisten som stiller spørsmålet.

– Ikke jobbe?, sier han og ler, noe forvirret, før han stiller spørsmålet igjen.

– Får du tid til å slappe av?

– Jeg kan jo slappe av med jobben også. Det er ikke sånt at det alltid er stive skuldre. Som journalist på pressekonferanser så må du vente. Det er det verste. Da slapper du ikke av. Du vil jo bli ferdig med produktet for å gyve løs på neste, forteller han.

– Men hva jeg gjør?, spør han, etterfulgt av en kunstpause.

– Kanskje sette mobilen på lading? Nei, jeg tror nok at jeg burde være flinkere til å ta en joggetur, men det hadde vært slitsomt, og et stresselement. Å møte andre journalister i Washington eller New York, høre hva de jobber med, ta en øl og være sosial, det er kanskje noe andre kaller jobb, men det er en fin avkobling. Det er viktig å ha disse avkoblingene.

Etter å ha svart på spørsmålet stopper han opp igjen før han ser ned i bordet.

– Hvordan svarer man på sånt? Hva skal man gjøre da? Det er jo livsstil. Jeg har søkt meg dit fordi jeg har lyst til å være der og ser at det er mye spennende som skjer.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS