På bilde: NRK-journalist og tidligere USA-korrespondent, Anders Tvegård.
NRKs nye (og tidligere) USA-korrespondent, Anders Tvegård.

NRKs nye USA-korrespondent: – Resultatet var flaut for både lytterne og meg selv

Anders Tvegård trodde han hadde et lett oppdrag som håndballreporter i vente: – Et stort selvmål

Publisert

I spalten sommerpraten stiller Medier24 en rekke personer i mediebransjen spørsmål om hva de gjør i sommer.

Denne gangen er det NRKs påtroppende USA-korrespondent, Anders Tvegård.

– Hva gjør du i sommer?

– Det er blitt en sommer med hyppigere sceneskifter enn vanlig. Jeg tror jeg pleier å være flink til å koble av med familien; Ta såpass lang ferie at jeg må be om nytt passord når jeg er tilbake på jobb. Denne sommeren blir litt mer oppstykket fordi én uke før ferien, fikk jeg vite at jeg får flytte til Washington som korrespondent – gjerne så raskt som mulig. Det er mye logistikk og hjul som må begynne å rulle: papirarbeid, akkrediteringer/visum, kursing, nav/skatt, boligjakt, en rekke prosesser som bør komme i gang for å kunne være operativ i august//september. Men ferie med familien er hellig. Vi har tatt turen innom våre nordiske naboer på Færøyene og skal ta ferjer mellom noen greske øyer.

– Favoritt-is gjennom tidende? 

– Gigant var enorm inntil jeg fikk smake Sol-Is fra Diplom-Is. Vanilje, sjokolade og solbær = smelt. Men jeg spiser ikke så mye is lenger, tro det eller ei. En god kombo i dag er isboksene fra Kulinaris med lakris og bringebær. Disse må jeg dele med andre. 

– Hva synes du om agurknytt? (finnes det egentlig? Har det en funksjon?)

– Dette må være høytid for BA-desken. Flere slike nære historier, og stemmer, bør slippe til i travlere tider også. Syns sesongens lavere tempo og fravær av politisk småkrangel, er ganske fint. Trodde agurknytt egentlig var ment for å fylle spalteplass i avisene om sommeren, slik at avisa ikke ble for tynn, men ser grønnsaken gror godt på nett også.

– Hvilke medievaner tar du ikke med deg på ferie?

– Flere apper er lykkelig deaktivert eller satt i stille-modus. Hastemeldinger får hvile. Fraværsassistent på e-post er satt i jobb. Tar ferie fra det meste. Samler nye opplevelser og impulser mens batteriene lades i bakgrunnen. Men skal vel si at jeg gjerne tar et sammendrag av nyhetene ved dagens slutt. 

– Nevn en tabbe du har gjort på jobb?

– Trodde dette skulle være kortfattet. Mange av oss i NRK-Nyheter går opp i muntlig flere ganger i uka, flere styrer også teknikken selv. Nå og da er feil mikrofon koblet på eller opptakskilden ville ikke samarbeide (slik havner lett på tabbebåndet, men er egentlig bare morsomt internt). Nå og da koker det på sosiale medier av en uheldig, gjerne uskyldig og utilsiktet, formulering (en tabbe tidsmessig er å svare på alle kommentarene, men syns jo det er en ok gest siden vi jobber med å kommunisere). Men i NRK Nyheter er det flere ledd før journalistisk innhold publiseres, så forhåpentligvis blir det ikke for mange tabber på lufta. 

– Kan nevne en episode som har styrt meg i stor grad siden. Jeg ble bedt om å hoppe inn for å være reporter i et håndballoppgjør. Jeg tenkte at dette skulle være greit, snakke med folk om hvorfor de vil tilbringe en så fin dag inne i en hall, hva som gjør denne kampen viktig, hente reaksjoner på straffe, strekk, mål osv. Et eller annen sted på veien var det en misforståelse. Da jeg rigget opp HF-senderen og fikk kontakt med senderommet, var oppdraget større enn hva jeg trodde. Jeg skulle ikke bare snakke med folk, men også kommentere kampen. Ikke bare for eget fylke, men også motstanderens. Jeg hadde ikke overdreven interesse for, eller kunnskap om, det som skjedde på banen. Resultatet var flaut for både nærradiolyttere og meg selv. Et stort selvmål, som har lært meg å komme forberedt og verdsette presisjon. 

– Du må være med i et realityprogram. Hvilket velger du og hvorfor?

– Mesternes mester (eh, om de har sånn joker/wildcard-deltaker) eller Norges tøffeste. Uansett ryker jeg garantert først og får anledning til å konsentrere meg om jobben og det ekte liv.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS