Annemarte Moland ,Undersøkende journalist, NRK Dokumentar- og samfunn

#MinMetode:

NRK-journalist Annemarte Moland savner mer journalistikk fra utenfor Oslo

Annemarte Moland forteller om sine journalistiske metoder i Medier24s spalte #MinMetode.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I spalten #MinMetode ønsker Medier24 å få journalister til å fortelle om sine metoder og tanker om hvordan journalistikk best utføres.

Denne gang er det journalist i NRK Dokumentar- og samfunn, Annemarte Moland som svarer på Medier24s seks spørsmål om alt fra undervurderte og oppskrytte kvaliteter, og favorittspørsmål.

– Hva er din viktigste egenskap som journalist?

– Utålmodig, men seig. Det skaper ofte framdrift og gir resultater i vanskelige graveprosjekter. Også galgenhumor, da. Ofte brukt i redaksjonen, spesielt i forbindelse med de dystreste prosjektene, som en lett debrief med kolleger på samme prosjekt.

– Har du et favorittspørsmål som ofte gir gode svar?

– Det er som regel det å lytte nøye først og stille gode oppfølgingsspørsmål etterpå som gir best resultat. «Hva mener du med det?» «Hva legger du i det?» Den refleksjonen som kommer da, etter det ofte innøvde, flinkis-svaret som kommer først, som er mest interessant. Dessuten baner det veien videre i intervjuet, selv om jeg jo har en plan på forhånd på blokka om hvor jeg skal med samtalen.

– Hva skulle du ønske du fikk mer tid til i hverdagen som journalist?

– Barna mine. Å være journalist er jo mer en livsstil enn et yrke, og i perioder, i innspurten på store prosjekter for eksempel, er det verken en spesielt sunn eller familievennlig livsstil. Ett år inn i pandemien savner jeg dessuten fysiske møter med kilder. Uformelle bakgrunnsprater, som vi journalister er helt avhengig av, fungerer ikke så godt digitalt.

– Hvilke kvaliteter er de mest undervurderte som journalist?

– Empati. Hvor mye (fri)tid og energi det tar (og skal ta, mener jeg) å følge opp for eksempel sårbare kilder, både under og etter et graveprosjekt. Det å sloss for saker man virkelig tror på, synes jeg også er en undervurdert kvalitet.

– Hvilke kvaliteter er de mest oppskrytte som journalist?

– For spisse albuer og revolverintervjuer. Ja, vi skal konfrontere, men alltid med et mål om å få fram så mye informasjon som mulig.

– Hva burde norske medier dekket mer av?

– Ting som skjer utenfor Ring 3. Vi bør gå tettere på folks virkelige liv og utfordringer og løfte flere av de stemmene som vanligvis ikke blir hørt: De som ikke har et stort selskap, en mektig fag- eller interesseorganisasjon eller ørten tusen følgere og likes på sosiale medier. Spesielt barn og unge, som jeg brenner veldig for.

Powered by Labrador CMS