Ida Sabina I. Shahvand Shirazi og Sofia Rana i Antirasistisk Senter kritiserer mediene for å ikke karakterisere en dom for rasistisk motivert vold.

MENINGER:

Den antirasistiske ryggmargsrefleksen må trenes opp hos norske journalister

Rådgiverne ved Antirasistisk Senter mener det er kritikkverdig at ledende norske mediehus som VG og NTB unnlater å benytte begreper som «rasistisk motivert vold» etter dommen mot en 60-åring.

Publisert Sist oppdatert

 I VG kunne vi for noen dager siden lese en referanse til en NTB-sak om en mann som skjøt en nabo i beinet, hvor «Lagmannsretten mener at skytingen var preget av mannens negative syn på mennesker med en annen hudfarge». Gjerningsmannen er nå dømt til fengsel i ett år og åtte måneder. Sjokkerende nok ble gjerningsmannen frikjent i Oslo tingrett, men deretter dømt i Lagmannsretten.

Vi kan ikke akseptere at det fremdeles eksisterer slike handlinger og holdninger i samfunnet vårt. Videre er det kritikkverdig at ledende norske mediehus som VG og NTB unnlater å benytte begreper som «rasistisk motivert vold» om slike handlinger. Som formidlere av informasjon og som opinionsdannere, har mediehusene et ansvar for å nøyaktig beskrive og tydeliggjøre rasistiske hendelser, når de oppstår.

Gjerningsmannens uttalelser i retten og under avhør, som for eksempel om naboen som solte seg og ikke kunne bli mørkere, peker klart mot en rasistisk motivasjon for handlingen. Det er problematisk at VG ikke bruker konkrete termer som beskriver handlingen som rasistisk, spesielt når Lagmannsretten har konkludert med at det var en sammenheng mellom gjerningsmannens negative holdninger til personer med melaninrik hudfarge og den utførte handlingen. I oppfølgingssaken kommer det tydelig fram at gjerningsmannen ikke hadde brydd seg om hvem som lå og solte seg om det var en hvit person. 

Selv om det kan være begrensninger i informasjonen VG sitter på som kan deles offentlig, bør det ikke være tvil. Det er viktig å være tydelige og nøyaktige i beskrivelsen av rasistiske hendelser for å bidra til større bevissthet og oppmerksomhet rundt rasistisk motivert vold.

Samtidig er det verdt å spørre seg selv hvordan omtalen av saken og reaksjonene hadde vært om gjerningsmannen ikke var en majoritetsperson, skjøt på et annet menneske i beruset tilstand og det ble funnet 235 våpen hjemme hos vedkommende. 

Vi i Antirasistisk Senter ønsker å benytte anledningen til å minne om viktigheten av å aktivt ta del i kampen mot rasisme og motarbeide slike handlinger for å fremme et mer inkluderende samfunn. Det er avgjørende at vi står sammen mot rasistisk vold og tydelig tar avstand fra slike handlinger, inkludert store mediehus som har en innflytelsesrik rolle i samfunnsdebatten.

Powered by Labrador CMS