Norge bak fasaden er ledet av Janne Amble og Kadafi Zaman.

MENINGER:

Charter-Sveins grumsete univers

«Det er et tilbakeslag når en som stadig deler elementer fra konspirasjonsteorier, får lov å fremstille seg som et offer i beste sendetid», skriver Lasse Josephsen.

Publisert Sist oppdatert

Jeg var fornøyd med episoden av Norge bak fasaden jeg var med i, for tre år siden. Janne og Kadafi er både trivelige og dyktige journalister. 

Derfor er det skuffende at de har laget en episode der det fremstilles som at Svein Østvik har mistet oppdrag og blitt kastet ut av det gode selskap, kun fordi han brant et munnbind.

Forstår han kritikken?

Joacim Lund var tidlig ute med å kritisere episoden, i Aftenposten.

Som svar skrev Trygve Rønningen, programredaktør i TV2, til Journalisten: 

«I Norge bak fasaden; hadde Svein rett? forsøker vi å gi svar på hvordan enkeltmennesker ble fordømt av samfunnet fordi de hadde kontroversielle meninger under pandemien. Og da knyttet til vaksine- og munnbind-regler spesielt.» 

«Episoden handler ikke om konspirasjonsteorier – eller om å belyse disse miljøene.» 

Det virker som Rønningen ikke forstår hva kritikken går ut på. 

Poenget er jo at man ikke kan komme utenom konspirasjonsteorier, eller til og med ekstremisme, om man skal se på hvorfor mange reagerer på hva Svein har drevet med. 

Vaksineskepsis og motstand mot pandemitiltak av den typen Svein har forfektet i noen år, er uløselig knyttet til konspirasjonsteorier. 

Man kan ikke velge det bort fra historien om hvordan ting gikk galt for ham, og hvorfor Charter-Svein nå anses av flere som besudlet merkevare. 

Ikke bare munnbind 

Svein viser daglig at han kommer fra et konspirasjonsteoretisk ståsted, spesielt i sosiale medier. 

Les tilsvar fra Østvik nederst i teksten.

Men også selve brenningen av munnbindet – Sveins angivelig spontane handling i de små minuttene på Eidsvolls plass – startpunktet for hele denne suppa, er bundet til konspirasjonsteorier og et grumsete ideologisk landskap. 

For å ha det klart: det er ikke bare for å brenne et enslig munnbind at Charter-Svein har blitt en som mange helst ikke vil ta i. Miljøet han svirrer rundt i, ideene han lefler med og mange av personene han velger å stå sammen med, tilhører grumsete ideologisk farvann. 

Når Svein, som nevnt i Norge bak fasaden-episoden, har fått utrivelige kommentarer fra folk, på grunn av ting han sier eller skriver, er det sikkert noen av dem som har gått over grensen. Men det er nok flere kommentarer som også er sendt i frustrasjon over at Svein pusher genuint forferdelige synspunkter, av typen de fleste nordmenn reagerer negativt på.

Triumfstemning

Jeg har selv uttrykt misnøye med Norge bak fasaden-episoden på Facebook ved noen anledninger, til og med før jeg så den. 

For det var vrient å ikke legge merke til jubel og triumfstemning hos mange av Norges konspirasjonsteoretikere og kvakksalvere. Det virker som flere av dem nå anser seg selv nærmest som frifunnet i offentlighetens øyne. 

I ettertid har jeg også fått sett episoden, og den gjorde dessverre lite for å rette opp mine bange anelser. 

Det er selvfølgelig frustrerende når man skriver om ytterliggående holdninger, ekstreme miljøer og desinformasjon, og så kommer en mainstream-aktør og lager en episode der man underspiller totalt det folk egentlig reagerer på.

Men i skrivende stund er det også et større utbrudd av meslinger i Florida, i stor grad muliggjort av guvernør Ron DeSantis som i lengre tid har prøvd å innynde seg hos MAGA-antivakserne.

Meslinger har, av åpenbare årsaker, en tendens til å dukke opp på steder eller i miljøer der vaksineskepsis er mer vanlig, også i Norge. Og om navnet er litt søtt, kan jeg forsikre om at meslinger slett ikke er ufarlig

Med sånt som epidemien i Florida i bakhodet, får episoden av Norge bak fasaden en ekstra mørk klang. DeSantis og MAGA-folket i Florida tuller rundt med de samme ideene og desinformasjonen som alternativmiljøet her hjemme, inkludert Svein. 

George Soros 

Jeg har ikke tid til å tråle gjennom absolutt alt som Svein Østvik har postet, for han er veldig flittig på Facebook, og så godt som alle statusene de siste åra inneholder elementer man finner igjen i konspirasjonsteorier. 

Men jeg kan ta et raskt søk på noen nøkkelord og umiddelbart finne noe som absolutt ikke er stuerent. For eksempel de gangene Svein har nevnt jødiske George Soros.

Svein påstår for eksempel at Soros er «Splitt og hersk mesteren over alle!» og at han «Finansierer og sponser alt fra Black lives matters til Pedofiliringer.. Elsker å sette grupper opp mot hverandre og ser at ekstremt kaos er nøkkelen til forvirring polarisering og fritt fram for onde skjulte agendaer..»

Her burde virkelig noen alarmer begynne å ule hos de fleste. 

Ideer fra moderne antisemittisme

Svein går her, bevisst eller ubevisst, så langt opp mot de mest berømte antisemittiske tropene som det er mulig å komme uten å nevne ordet «jøder». 

Grunnløse beskyldninger om at Soros driver en pedofiliring er en moderne variant av blodanklagen, en gammel konspirasjon om at jøder driver med ritualmord av kristne barn og samler blodet deres i krukker. 

Den rike jøden som forstyrrende fremmedelement i Vesten som trekker i trådene og setter ikke-jødiske folk opp mot hverandre, er også ekstremt vanlig. 

Å tillegge Soros nærmest overnaturlige evner til å påvirke verdensbegivenhetenes gang er en av de mer utbredte formene for antisemittisme i dag. Det er et sykdomstegn for et samfunn når antisemittisme kommer tilbake og pipler inn i mainstreamen. 

Det er ille nok at Andrew Tate, som er forbilde for enorme mengder unge gutter, også forfekter en stygg antisemittisme om dagen

En av Sveins jeremiader mot Soros er også et forsvar for Elon Musk, da Musk påsto at Soros hater menneskeheten og prøver å ødelegge den vestlige sivilisasjonen

Det Svein skriver om Soros er virkelig ille og et bidrag til noe veldig mørkt som vokser der ute. 

At Svein ser på Black Lives Matter som et onde det er naturlig å nevne ved siden av pedofiliringer, er heller ikke akkurat betryggende. 

Farlige ideer

Svein som person er neppe spesielt farlig, men ideene Svein stadig kaster ut, er derimot farlige. Bitterheten og raseriet det nører under er farlig. Det er også farlig å ufarliggjøre disse ideene, og fremstille det som bare eksentrisk og harmløst klovneri. 

Disse ideene Svein fremfører, riktignok noe usammenhengende, kommer fra ekstreme og ofte antistatlige miljøer. Spesielt antisemittisme er ofte ikke langt unna i dette landskapet. 

I en tid hvor antisemittisk hets har fått et enormt oppsving, er det derfor også spesielt farlig at konspirasjonsteorier blir normalisert og ufarliggjort, for antisemittisme er forbausende ofte endestasjonen i de fleste konspirasjonsteorier. 

De fleste mennesker går et helt liv uten å bli avbildet på selfies med folk med mildt sagt spesielt forhold til jøder. At Svein i løpet av få år har endt opp med å bli avbildet med flere av dem, må kanskje tilskrives en voldsom uflaks.

Hva det sier om Svein som person må kanskje forbli et mysterium. Men hva det sier om miljøet han henger i er langt mer interessant.

Mingler med alternativmiljøet

Det samme ideologiske landskapet Svein gjengir tanker fra i Norge, har fått et digert oppsving, og i andre land har det blitt livsfarlig.

Flere terrorplaner fra for eksempel tyske reichsbürgere har så vidt blitt avverget, drap har blitt begått og forsøkt begått. Disse miljøene får stadig flere liv på samvittigheten. Ikke alle handlinger er spektakulære og store, som terroren til Tarrant eller Breivik, men de skjer.

I flere land ser man dessuten at nynazister, frimenn og antistatlige grupper og personer begynner å mingle med alternativmiljøer. 

Reichsbürgerne, folk fra Alliansen eller norske QAnon-følgere, dukker ofte opp på de samme arrangementene som yogamødrene og hippiedamene som begynte å lefle med mer radikale tanker under lockdown. 

Begge parter er i ferd med å koke fullstendig over på grunn av det de mener er overgrep fra myndighetene og en ofte usynlig elite., noe som igjen klistres til et gammelt raseri mot den kvelende moderniteten som har besudlet det «rene» og det «autentiske» og en forakt mot resten av samfunnet som de anser som søvngjengere, zombies eller «sheeple»

Det vanskelige for slike som meg nå om dagen, er å forklare for folk at høyreekstremisme og reaksjonær maskulinisme med stor letthet lar seg kombinere med tilsynelatende uskyldig New Ageøkologisk livsstiltradisjonelle verdier, alternativ medisin og naturvernFaktisk har de tingene blandet seg lenge.

Idéutveksling og fraternisering mellom det alternative miljøet og høyreekstreme er veldig vanlig, og det økte voldsomt med covid-protestene over hele verden. QAnon har gått som en farsott gjennom yoga- og wellness-miljøet

Det finnes mange folk som nå er på søken etter alternative sannheter, og det er flere som står klare for å gi dem det, også her i Norge. 

Norsk miljø

TV2 publiserte en artikkel i forbindelse med Norge bak fasaden-episoden. Artikkelen åpner med et stort bilde der Svein står på Eidsvolls plass og nettopp har satt fyr på det famøse munnbindet. 

Ved siden av ham står hans gamle venn Kjetil Dreyer, en mann som har sagt at nazistene «utryddet jøder av en viss tro, men Zionistisk troende ble spart» og at Hitler ble adoptert av Rothchild-familien, «enda et mind control barn i deres hender», men som sier han ikke er antisemitt

Dreyer driver en alternativ nettbutikk der han blant annet selger sølvvann han påstår han har sett kurere kreft. Han selger også, og anbefaler, de økofascistiske og antisemittiske Anastasia-bøkene.

Dreyer må sies å være en slags lederskikkelse i det ideologiske landskapet der folka som samlet seg foran Stortinget holder til. 

Antivaks eksisterte lenge før covid-pandemienDreyer og mange andre fra miljøet rundt Vaksineaksjonen har vært aktive lenge. De stoppet aldri, selv ikke da deres venn døde av covid

«Khazar-mafiaen»

Som Joacim Lund påpekte i sin kommentar, deltok Svein også nylig på et arrangement i Tønsberg. En av de tre andre som talte der var Hans Eirik Olav. I Tønsberg talte Olav om «Bankenes totale kontrollsystem – digital valuta» og 'Operasjon trykk penger ut av tynn luft og styr hele verden, kjør over innbyggerne'». 

På sin egen Substack tordner Olav blant annet mot Federal Reserve, sentralbanksystemet i USA, med talepunkter hentet rett fra den amerikanske paranoiahøvdingen G. Edward Griffin. I et innlegg blander han Griffin-saker på finurlig vis med snål ralling om Russland, Ukrainske nazister, Klaus Schwab, The Great Reset, Rothschild-dynastiet, George Soros og khazar-teorien 

Den for lengst avkreftede teorien som er svært populær blant antisemitter, om at dagens ashkenazi-jøder slett ikke har sitt opphav i Midtøsten, men derimot er khazarer fra Kaukasus som konverterte til jødedommen en gang for omtrent 1000 år siden. 

Olav er nøye med å komme kritikere av innlegget i forkjøpet ved å si at det ikke er antisemittisk, men antisionistisk, «hvilket innebærer at man er motstander av Khazar-mafiaen, best eksemplifisert i dag av Klaus Scwab og World Economic Forum, samt det Khazar- og nazistyrte Ukraina, som Putin har erklært å være en fiende av menneskeheten.» 

Olav har også skrevet at det «antakelig ikke ble gasset en eneste jøde» i Auschwitz.

«Goyims»

Svein var på et arrangement i Drammen i regi av Bindersinitiativet, der blant annet Hans Lysglimt Johansen og Joachim Smørdal Haug fra Alliansen også deltok. 

Der ble Svein avbildet smilende med Smørdal Haug. Smørdal Haug postet bildene på en Telegram-kanal han driver, og på noen av dem kan man faktisk se på lerretet hva som ble snakket om den dagen. 

Under tittelen «Utnyttere med parasittisk leveførsel?» står det punkter som blant annet «Frimurere og jesuitter har infiltrert statsmakten», «Jonas Gahr Støre har signert Jesuittordenen sin pakt om å drepe 'Goyims'!».

Dette høres nok sprøtt ut for hvem som helst, men blir ekstra ille om man faktisk skjønner hva «goyims» betyr og hvordan det brukes i dette miljøet

Det fyker kanskje over hodet på en del folk, slik det også gjør når Olav og Kjetil Dreyer snakker om «den khazariske mafiaen»Rothschild-familien eller George Soros, men teorien er altså ren antisemittisme

I 2022 ga Svein også et intervju til Alternativ Media. De skriver blant annet om jøder som overrepresenterte i maktposisjoner og har jevnlig intervjuet medlemmer av Den nordiske motstandsbevegelsen. Anneli Rønning fra Alternativ Media har også vært aktiv i sistnevnte organisasjon

Hvorfor snubler Svein inn i den ene freak-festivalen etter den andre? 

Romøgler og jødehat 

At Svein kommer med en panegyrisk hyllest til David Icke hjelper selvfølgelig ikke på noe. 

Til tross for at Icke ofte omtales med humring av en del folk – i stor grad fordi hans påstander om at diverse statsledere og kjendiser egentlig er reptiler fra verdensrommet bekrefter den mest outrerte stereotypen av konspirasjonsteoretikere – blir han ofte tatt svært seriøst blant folk som tror på konspirasjonsteorier. Han deltar på konferanser over hele verden, og har også gjestet Norge

Men Icke er mer enn bare romreptiler. Det går også en stygg tråd av antisemittisme gjennom arbeidet hans. I likhet med en annen innflytelsesrik konspirasjonsteoretiker, Milton William Cooper, implementerer Icke det antisemittiske falsumet Sions vises protokoller i sitt eget arbeid, og han anser spesielt sionismen som et redskap for øgleherskerne

Spesielt hard er Icke mot Rothschild-dynastiet, den jødiske familien som har vært djevelskikkelse i utallige konspirasjonsteorier. Icke hevder blant annet at Rothschild-familien og Israel står bak covid-pandemien

I boka And the Truth Shall Set You Free stiller Icke spørsmål ved holocaust og hevder at Rothschild-familien finansierte Adolf Hitler. Boka fokuserer ellers hovedsakelig på Rothschild og Rockefeller, to familier som ofte går igjen hos Icke, og som også ofte dukker opp i Sveins skriverierFacebook

Querdenker i Mexico 

Svein har de siste åra i stor grad har lent seg på Reiner Fuellmich som inspirasjon og helt. Om man søker på «Fuellmich» på Sveins Facebook-side, finner man flere poster der han nevner denne personen.

Fuellmich er en tysk advokat som skulle organisere massesøksmål mot de tyske myndighetene. Han mente at verdensledere, myndigheter og media samarbeidet om å skape en «falsk pandemi». Fuellmich samlet inn en stor sum fra folk som mente de hadde tapt penger på lockdown, rundt halvannen million euro i forskuddsbetaling. En del av disse pengene stakk han av med, men endte opp med å bli arrestert i Mexico.

Fuellmich er del av Tysklands Querdenker-miljø. «Querdenker», altså å tenke på tvers, er en bevegelse som, i likhet med covid-protestene her hjemme, samler diverse typer paranoide folk som alle har til felles at de stort sett går for konspirasjonsteoriene om ting. Inkludert blant dem er også reichsbürgere, nynazister og antisemitter.

Fuellmich har også påstått at det var det amerikanske finanssystemet som sto bak holocaust, ikke Adolf Hitler. Dette regnes som holocaustbenektelse, og Fuellmich ble straffet for det

Tilbakeslag

Det er folk i Norge som har jobbet mot konspirasjonsteorier i flere år. Siden tiden før de fleste visste noe særlig om dem, annet enn at de var et artig trekk hos eksentriske karakterer på film. 

Mange av disse ekspertene har de siste åra satt pris på å endelig ikke få muntre spørsmål som «Hva er den morsomste konspirasjonsteorien du vet om?», og at konspirasjonsteorier endelig ikke bare blir avvist som smalt og obskurt tullball som det ikke er verdt å tenke på. 

Om man leser gamle artikler fra disse ekspertveteranene, er det påfallende at man raskt møter på personer og ideer som dukker opp igjen med Svein i disse dager. Ting har eskalert betraktelig siden den gangen. 

Etter 22. juli, fire år med konspirasjonsteoretikeren Trump som leder for den frie verden, flere tilfeller av høyreekstrem terror, covid-paranoia, Russlands angrep på Ukraina og nå desinformasjonen rundt Gaza-krigen, har mange folk endelig begynt å skjønne at konspirasjonsteorier faktisk er veldig farlige. 

De besudler og forvrir virkeligheten, innfører tvil, leder altfor ofte til stygge handlinger og folka som forfekter dem har ofte en del andre meninger som ikke tåler dagens lys så godt. Det er et tilbakeslag når en som stadig deler elementer fra konspirasjonsteorier får lov til å fremstille seg selv som et offer i beste sendetid. 

Fremstilt som utestengte stakkarer

Det går faktisk an å lage journalistikk både om og med konspirasjonsteorier og ekstreme grupper, men det må gjøres godt, og med varsomhet. 

Det finnes definitivt også interessante historier om menneskene som roter seg bort i konspirasjonsteorier, og konsekvensene det har for både dem og ikke minst for menneskene rundt dem. Steder på nettet som r/QAnonCasualties på Reddit er fulle av historier fra folk som opplever at deres nærmeste forsvinner inn i galskapen. 

Her forleden hadde friluftsmagasinet Outside også en utrolig gripende historie om en kvinne som under lockdown ble radikalisert av konspirasjonsteorier om Klaus Schwab og The Great Reset, ting Svein også konstant raljerer mot. Det endte i ufattelig tragedie. 

Konspirasjonsteorier og paranoide forestillinger om hvordan samfunnet henger sammen er faktisk genuint farlige. 

Når miljøet – mange av dem langt mer ekstreme enn man får inntrykk av når man hører dem rope om kjærlighet og varme fra en scene utenfor Stortinget – blir fremstilt som stakkarer som kun blir utestengt fra det gode selskap fordi de har en upopulær mening eller to, stemmer det rett og slett ikke. 

Man løsriver både Svein og de andre folka fra den større konteksten, en kontekst som mange definitivt så da brenningen av munnbindet kom ut i media

Møtene utenfor Stortinget var allerede kjent som samlingssted for konspirasjonsteoretikere og ekstremister

Det er slett ikke utenkelig at det var da mange fant ut at de helst ikke ville ha noe med Svein å gjøre, og jeg forstår dem veldig godt. Eva Stenbro har også skrevet bra om hvorfor denne forsamlingen på Eidsvolls plass var problematisk, til og med om man legger konspirasjonsteoriene til side. 

Kaotisk kunnskap 

Hvor mye Svein tror på av det øvrige tankegodset hos folka han selv henter inspirasjon fra, er ikke lett å vite. 

Jeg tror at kunnskapen til Svein er ganske kaotisk og basert på ting han absorberer mens han beveger seg rundt i visse miljøer digitalt og fysisk, men ikke nødvendigvis tenker så altfor dypt gjennom. Jeg kan selvfølgelig ta feil. 

Vi kan ikke vite hvor mye som er gjennomtenkt eller ei i Sveins haranger på Facebook, eller hvor mye som bare er tankeløs etterplapring av andres hårreisende synspunkter. Man må rett og slett ta fyren på ordet og gå ut ifra at han mener de tingene han skriver. 

Svein har selvfølgelig lov til å henge med så mange med humbugmakere han bare orker, delta på deres podkaster, smile på selfies med dem og være venn med dem. Det har vi alle lov til. 

Svein har lov til å skrive «Helt rått» og gi to tomler opp for tre uker siden eller «Du er faen så bra!!» etterfulgt av to smilefjes for to uker siden når Hans Lysglimt Johansen bedriver bisarr karaokevirksomhet på sosiale medier. 

Men du verden, så dårlig det ser ut. 

Alle disse tilfellene samler seg opp og tegner et bilde som kan frastøte selv den mest apatiske oppdragsgiver. Om ikke for ekstremismen, så for det fordømte freakshowet ved det hele. 

Sveins univers er et delirium av politiske og filosofiske vanskapninger, og man trenger ikke være ekspert på ytterliggående tankegods for å umiddelbart kjenne en råtten eim når man trer inn i den østvikske febersumpen. 

Det sier noe om hva slags miljø Svein tar del i, at de innflytelsesrike «tenkerne» konstant viser seg å ha tvilsomt syn på holocaust og jøder. Når man stadig deltar på offentlige arrangementer med slike personer, må man også regne med at en del folk kanskje slår fra seg tanken på å leie deg som entertainer til julebordet deres. 

Når man samtidig forfekter ideer som er tett opptil ekstremistenes univers, og freser mot Soros og «globalistene» og en mørk elite som styrer verden, da er det helt naturlig at folk begynner å forbinde deg med noen veldig stygge greier. 

Svein har ikke rett til å være en populær kjendis. Han kan ikke kreve at folk skal like det han gjør og sier, og bare se på ham som artige Charter-Svein for alltid. Ikke mens han daglig slenger ut grotesk ræl som beviselig kommer fra aktører milevis ute i den ideologiske randsonen. Tapt uskyld er vanskelig å vinne tilbake. 

Ikke kneblet

Ingen har egentlig kneblet Svein. Det finnes enormt mange steder, plattformer, fora og nettsider der folk som Svein får ytre seg tilnærmet helt fritt, også med langt mer ekstreme ord og uttrykk. Svein Østvik har lov til å ytre seg som alle andre. Og det gjør han også.

Til tross for makten som visstnok besittes av World Economic Forum, Klaus Schwab, Bill Gates, George Soros, Rothschild-familien, Illuminati, ZOG og romøglene, har heller ingen kommet for å arrestere Svein, selv om han ser gjennom planene deres og roper det høyt.

Svein er fremdeles en fri mann. Men han er en fri mann som har køddet det grundig til for seg selv. Han køddet det til da han brant det munnbindet i en klynge av konspiranoide snålinger, og siden har han bare gjort det verre for seg selv.

Det er ikke samfunnets eller medias feil. Det er Sveins feil.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Tilsvar fra Østvik

Medier24 har sendt innlegget til Svein Østvik før publisering.

– Jeg skjønner at vi nå er inne i en fase hvor pressen ønsker å vaske sine hender og vende fokuset vekk fra  overdødelighetbivirkninger og skadene vi har blitt påført av en autoritetstro presse under pandemien, skriver han.

– Pressens store problem er jo at jeg, den angivelige klovnen Charter-Svein, faktisk hadde rett da jeg protesterte mot munnbind utenfor Stortinget, skriver Østvik, og henviser til en FHI-studie som viser at selvrapportert Covid-smitte var høyere blant brukere av munnbind enn blant ikke-brukere.

Østvik mener det er en skjebnens ironi at det er avtroppende ass. direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad som nå har et forklaringsproblem og ikke ham.

– I stedet for å være ærlige og innrømme feil, kaster journaliststanden nå et bredt nett over meg og folk jeg omgås med. 

– Ja, jeg har kritisert George Soros, fordi han er en mann med enormt mye penger og makt og fordi han gjør ting jeg anser som uakseptabelt. Jeg visste ikke engang at han var jøde. Som norsk borger så har jeg lov til å mene ting andre synes er pussig. Det er nettopp det som kalles ytringsfrihet.

– Dere journalister skulle egentlig ha forsvart Grunnlovens paragraf 100, men i stedet ser vi horder av journalister som spiller på lag med makteliten og bruker simple hersketeknikker for å sette vanlige folk i bås med beskyldinger om å være konspirasjonsteoretikere, antisemitter, klimafornektere, vitenskapsfornektere, antivaxere og alt mulig annet grums.

Østvik sier han tar selfier med alle som vil, og ikke selv har lagt ut bildene av de nevnte personene, eller tilhører miljøet. 

Powered by Labrador CMS