Faten Mahdi Al-Hussaini er programleder for NRK-programmet «Faten tar valget» - som har fått mange reaksjoner.
Faten Mahdi Al-Hussaini er programleder for NRK-programmet «Faten tar valget» - som har fått mange reaksjoner.

Søndagsposten:

Det var NRK-sjefens rett og plikt å kommentere hijab-kritikken. Enkelte andre burde holdt kjeft. Og Kringkastingsrådet bør tas av skjermen

Jeg kan ikke huske større spetakkel siden Fjernsynsteatret i 1971 viste svenske «Badjävlar». Men det må være mulig å holde tunga rett i munnen og tenke prinsipielt.

Publisert

Redaktøren får kjeft fordi han kommenterer redaksjonelle vurderinger.

Bård Borch Michalsen:

Spaltisten begynte å arbeide som journalist midt på 1970-tallet, Han har arbeidet i dags-, fag- og ukepresse, nærradio, lokal-TV og nyhetsbyrå, er utdannet cand.polit/medieviter og er i dag førstelektor i organisasjon og ledelse ved Handelshøgskolen UiTDet arktiske universitet, Campus Harstad.

Michalsen har gitt ut en rekke bøker, blant dem Komma (2014) og i disse dager kommer Skriv bedre ut på Spartacus forlag.

Ingen kritiserer mediebedriftens generalforsamling når den uttaler seg om de samme vurderinger. 

 

Dette har skjedd:

  • Den nå brått norgeskjente Faten Al-Hussaini bruker hijab i en programserie hun leder.
  • Mange misliker høylytt at hun bruker hijaben, noen tusen av dem sender e-poster til NRK eller klager til Kringkastingsrådet .
  • Kringkastingssjefen tillater seg å kommentere klagene.
  • Kulturministeren kommenterer også bruken av religiøse symboler i NRK. Hun er NRKs generalforsamling.

Jeg kan ikke huske større mediespetakkel rundt rikskringkastingen siden Fjernsynsteateret i 1971 viste svenske «Badjävlar», som inneholdt både banning og antydning til sex.

 

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen, her i møte med SKAM-skuespiller Iman Meskini før sommeren.
NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen, her i møte med SKAM-skuespiller Iman Meskini før sommeren.

Likevel må det være mulig å holde tunga rett i munnen og bibeholde evnen til å nærme seg saken prinsipielt.

Kringkastingssjefen er NRKs ansvarlige redaktør. Redaktøren er ansvarlig for i det NRK formidler.

Når redaksjonelle vurderinger NRK har gjort, blir kritisert, er det redaktørens oppgave å forsvare (eventuelt beklage) disse vurderingene.

Kringkastingssjefen har altså gjort jobben sin når han har forsvart Fatens hijab.

Elin Ørjasæter - som nå vil trekke seg fra Kringkastingsrådet.
Elin Ørjasæter - som nå vil trekke seg fra Kringkastingsrådet.

At Kringkastingsrådets medlem Elin Ørjasæter misliker at Thor Gjermund Eriksen utfører den jobben han er satt til, viser at hun ikke vet hva redaktøransvaret innebærer.

 

Ørjasæter mediespisset sin kritikk av kringkastingssjefen ved å trekke seg fra rådet.

Slik understreker hun fortjenstfullt hvor galt det kan bli når et regjeringsoppnevnt utvalg blir opphøyet til en kollektiv overredaktør.

For to år siden la den blåblå regjeringen frem en stortingsmelding om allmennkringkasting. Regjeringen kunne her ha foreslått å avvikle ordningen, men lot sjansen gå fra seg. 

 

Kringkastingssjefen hadde all mulig rett (nærmest en plikt) til å kommentere en stormende kritikk mot sin redaksjon. Men i denne saken er det andre som burde vært mer varsomme med å mene noe om NRKs redaksjonelle vurderinger.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), her under NTBs 150-årsmarkering torsdag denne uka.
Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), her under NTBs 150-årsmarkering torsdag denne uka.

Som leserne av Medier24 vil vite, skal eierne av medievirksomheter holde fingrene av fatet når det kommer til forhold som hører under redaktørens prerogativ.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland klarte dessverre ikke dette da hun midt i mediestormen om Fatens hodeplagg uttalte seg til Vårt Land om saken, og på en måte som lett kunne tolkes som et signal til NRK, altså en meningsytring fra generalforsamlingen i NRK til redaktøren om redaksjonelle anliggender.

Det hevdes at statsminister Christian Michelsen i 1905 skal ha uttalt at «nå gjelder det å holde kjeft». Om statsministeren virkelig sa det eller ikke, betyr lite.

Vår nåværende statsminister burde uansett latt seg inspirere av utsagnet og benyttet det overfor opptil flere statsråder de seneste ukene.

 

For øvrig mener jeg fortsatt at Kringkastingsrådet bør legges ned. Jeg ser at SV foran høstens valg har programfestet å legge ned rådet.

OK. Det er en begynnelse.

 

 

Powered by Labrador CMS