Kyrre Styve (t.v.) mener media ofte glemmer de som sliter, og trekker blant annet frem VG. Hanne Skartveit (t.h.) i VG tror ikke Styve har lest avisen særlig grundig i det siste.

Journalist refser mediene: – Har ikke lenger peiling på hva vanlige folk sliter med

Vestnytt-journalisten Kyrre Styve mener media ikke lenger har peiling på hva vanlige folk sliter med. Politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, kaller innspillene interessante.

Publisert Sist oppdatert

I et innlegg først publisert på Facebook, så som debattinnlegg i Bergens Tidende, går Vestnytt-journalist Kyrre Styve ut mot Presse-Norge.

I innlegget skriver han at «media ikke lenger har peiling på hva vanlige folk sliter med eller hva det virkelig vil si å ha dårlig råd», før han ramser opp flere eksempler på dekningen han mener er ubalansert.

Styve utdyper kritikken overfor Medier24:

– Rekrutterer man for mange journalister fra øvre middelklasse eller tjener de for godt? De mister perspektivet på hva vanlige folk sliter med og hvordan de har det, sier han.

Han peker spesifikt på dekningen av hytteeiere som ikke fikk dra på hytta, eller sommerhuset tidlig i koronapandemien, som øyeblikket han begynte å legge merke til det han mener har blitt en ubalansert dekning.

– Media tar tak i folk som egentlig har gode liv og som har små problem på grunn av for eksempel koronapandemien eller flystreik. Så glemmer man de som virkelig sliter og som faktisk har det tungt. Det er de som etter medienes egne etiske regler skal hjelpe og belyse, sier Styve til Medier24.

Innlegget til Kyrre Styve, med link til NRK-sak.

Reagerer på forbruker-journalistikk

Han peker i retning av VG som grunnen til at begeret rant over, og viser til saker om hvordan man kan investere 100.000 kroner nå, eller hvordan man kan få tak i en Rolex.

– Det blir helt absurd når VG ser på det som en oppgave å fortelle folk hvordan de lettest skal få kjøpe Rolex. De har hatt flere Rolex-saker. Det sier noe om prioriteringer og blikk de har, sier han.

– Jeg er ikke dårlig stilt selv, men det er fryktelig mange som ikke på noe tidspunkt vil ha 100.000 kroner å investere eller kjøpe seg en Rolex.

Samtidig understreker han at han ikke ønsker å svartmale Medie-Norge.

– Det er klart at det er unntak. Media er også flinke til å ta tak i virkelige problem. Det er ikke nødvendigvis at de svikter den delen, men det er mer inntrykket du får når du går på forsiden til de store mediene.

– De skaper inntrykk av at alle har hytter, råd til å kjøpe Rolex og å investere 100.000 kroner. Da gjør du det jævligere for de som ikke har råd.

Ikke avansert

Han understreker at han mener at det ikke bare er VG som synder.

– Men en del ting blir glemt, og da skaper en inntrykk av at slik har folk det i Norge. Da blir det verre for de som ikke har det slik, sier Styve.

– Jeg vet at det går an å møte meg med tusen argumenter, men det er noe med totalinntrykket og perspektivet som er litt feil i forhold til hva media skal ha som oppgave, legger han til.

– Hva er løsningen da?

– Det er så enkelt som at journalister og redaksjonsledere må tenke gjennom hva som er viktig og hva som berører folk flest.

– Jeg tror ikke det er noe mer avansert løsning enn det. Man må ha i bakhodet at folk flest ikke tjener 700.000 kroner og har hytte, svarer han.

Enig, men...

VG, ved politisk redaktør Hanne Skartveit, er blitt forelagt kritikken fra Styve. Hun skriver i en e-post at innspillene er interessante.

– Vi må aldri glemme at VGs viktigste oppgave er å stå opp for menigmann og å kontrollere de med makt. VG er hele Norges avis, og Styve har sikkert rett i at vi kan bli enda flinkere til å være nær leserne våre, skriver hun, men kommer også med et stikk til Styve.

– Når det er sagt, kan ikke Styve ha lest VG særlig grundig i det siste. VG har hatt en rekke reportasjer, kommentarer og ledere som handler om at mange sliter med å få privatøkonomien til å gå opp på grunn av skyhøye strømpriser, drivstoffutgifter og prisøkninger på mat og klær.

Skartveit poengterer at det norske samfunnet er mangefasettert, og at VG har også som oppgave å speile det.

– Selv om mange ikke har råd til annet enn kun det aller nødvendigste, er det andre som faktisk reiser på ferier, har penger de kan spare, skal flytte og må skaffe bolig og så videre. Dette må vi også skrive om.

– Likevel - jeg er helt enig med Styve i at det ikke er et sunt trekk ved samfunnsutviklingen at noens største problem er at det ikke er nok Rolex-klokker å få tak i.

Powered by Labrador CMS