Berit Nyman hadde sitt første sommervikariat sommeren 1986. Bildet er fra høsten 1987, like før hun fikk fast jobb i Ny Tid.

Mitt sommervikariat:

«Alle» unntatt Berit Nyman praktiserte det gamle jungelordet: «Du kan ikke lage avis uten å røyke!»

– Minneverdig, kan man si i dag, sier Fagpressens nestleder om sommervikariatet i Ny Tid. 

Publisert Sist oppdatert

Medier24 lanserer denne sommeren en ny spalte kalt «Mitt sommervikariat», der vi inviterer medieprofiler til å dele litt om sitt første sommervikariat i bransjen.

Neste ut er nestleder i Fagpressen, Berit Nyman. 

– Hvor og når var ditt første sommervikariat? 

– Mitt første sommervikariat var i ukeavisen Ny Tid sommeren 1986. Da hadde jeg gått første året på Medielinja ved Møre og Romsdal distriktshøgskule i Volda.

– Hva husker du best?

– Jeg kom, litt uforberedt, inn i en redaksjon som nettopp hadde vært gjennom ganske kraftige rivninger. Noen hadde gått på dagen og denslags. Fortsatt var avisen eid av SV - og rett før jeg begynte, hadde partiveteran Finn Gustavsen (han med pipa og ørnenesen) påtatt seg å være redaktør. Jeg hadde ikke så mye med ham å gjøre - fikk mine oppgaver av Gunnar Kopperud som var kulturansvarlig og en slags redaksjonssjef. Husker at Finn satt mye inne på kontoret sitt og snakket i lange telefonsamtaler, mens han røkte pipe og drakk kaffe. Av og til tok han øl i kaffekruset, ble det sagt.

– Alle unntatt meg praktiserte for øvrig det gamle jungelordet «Du kan ikke lage avis uten å røyke!» Minneverdig, kan man si i dag. I likhet med korrekturleseren - som vi selvsagt hadde, også i Ny Tid.

– Gjorde du noen tabber?

– Jeg fikk jobbe med mange typer saker - det var absolutt en lærerik sommer. Tror ikke jeg gjorde noen store tabber. Da jeg var ferdig utdannet journalist i 1987, fikk jeg fast jobb i Ny Tid - som da hadde ny redaktør og rekrutterte flere nye journalister. 

– Hvem ble du kjent med som du fortsatt har kontakt med? 

– Gunnar Zachrisen, nå journalist - tidligere redaktør - i Panorama Nyheter (Bistandsaktuelt) begynte samtidig med meg. Vi har fortsatt kontakt.

– Hva vet du nå som du skulle ønske du visste da?

– Det er jo alltid sånn at man som fersking mangler en god del verktøy som en mer erfaren journalist har… Jeg skulle den gang gjerne hatt bedre kildenettverk i politikken, for eksempel.

– Hva er dine tips til årets sommervikarer?

– Les gjennom saken din en ekstra gang - og overrask leserne med gode leseopplevelser og færre språkblemmer!

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS