Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2, her fra tiden da hun var sommervikar.

Mitt sommervikariat:

Karianne Solbrækkes tabbe gikk Norge rundt

Som sommervikar i lokalavisa hadde TV 2s nyhetsredaktør en skrivefeil hun sent vil glemme: – Jeg var fryktelig flau og fortvilet, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

Medier24 lanserer denne sommeren en ny spalte kalt «Mitt sommervikariat», der vi inviterer medieprofiler til å dele litt om sitt første sommervikariat i bransjen.

Denne gangen er det nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, som står for tur.

– Hvor og når var ditt første sommervikariat?

I Rakkestad Avis i 1993, så jeg har faktisk 30 årsjubileum som journalist denne sommeren.

– Hva husker du best?

Denne saken husker Karianne Solbrække best.

– Sjefredaktøren Arne Andersen ble sykmeldt omtrent da jeg startet, så jeg måtte i praksis være redaktør selv den sommeren. Det opplevdes litt voldsomt for en fersk 20-åring. Andersen var en formidabel redaktør som lærte meg mye om journalistikk. En klassisk redaktør av typen gråblyant bak øret. Jeg ringte han når jeg var i tvil, han var opptatt av samfunnsoppdraget, mot, nysgjerrighet og at man ikke skal frykte autoriteter. Jeg husker han sa at den dagen du ikke er litt nervøs når du skal ut i felt, gjør du en dårligere jobb. 

– Saken jeg husker best var at hjørnesteinsbedriften Prior truet med å boikotte en lokal matmesse. Bakgrunnen var at kjendiskokk Eivind Hellstrøm fikk lov til å rakke ned på Prior-kylling i en avis som ble utgitt i forbindelse med matmessen. Dette skulle helst ties i hjel, så det ble en interessant øvelse i å sitte utenfor kontorer, og nekte å gå før jeg hadde fått en kommentar.

– Hvem ble du kjent med som du fortsatt har kontakt med?

– Dette var en lokalavis hvor flere venner av meg også jobbet. Jeg hadde egentlig bestemt meg for å bli vernepleier, men ramlet inn i journalistmiljøet på grunn av bekjentskaper. Det var et fascinerende miljø med mye kaffe og sigarettrøyk. Den sommeren var det en venninne og jeg som så å si laget hele avisen. Det var en fullformat papiravis som ble utgitt tre dager i uken. Kampen var å finne nok saker til å fylle alle henvisningsboksene på forsiden. Forsiden tegnet vi selv med cicero-mål, fotografen fremkalte bildene i mørkerom og vi kjørte til trykkeriet på Mysen sent på kveld med en tjukk konvolutt.

– Gjorde du noen tabber?

– Ja. Jeg skrev en sterk og trist sak om et eldre ektepar som ikke fikk dele rom på det lokale pleiehjemmet. Hun hadde hatt angina pectoris (hjertekrampe, journ.anm.), men jeg skrev feil og det endte på trykk med "vagina-anfall". Den tabben gikk Norge rundt, og jeg var fryktelig flau og fortvilet. Det var jo bare papiraviser den gang, så det var ingen mulighet for å rette. Det har blitt noen små og store tabber og bulker gjennom 30 år som journalist. Det kan vel også kalles livserfaring.

– Hva vet du nå som du skulle ønske du visste da?

– At det går bra til slutt.

– Hva er dine tips til årets sommervikarer?

– Si ja, vær arbeidsom og nysgjerrig og ha minst to ideer på hvert morgenmøte. Vær raus med kollegene dine. Dere sommervikarer må huske å spille hverandre gode. Ikke vær redd for å vise at du er usikker, og trenger hjelp. Alle kan ikke være gode på alt, så hvis dere er flinke til å bruke hverandres styrker er det utrolig hva dere kan få til sammen. Og husk å feire suksessene sammen.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS