Espen Aas fra sin første tid i NRK.
Espen Aas fra sin første tid i NRK.

Mitt sommervikariat:

Dette gjorde NRK-profilen skamfull da han var sommer­vikar

Espen Aas forteller om minner fra tiden som sommervikar i spalten «Mitt sommervikariat».

Publisert

Medier24 lanserer denne sommeren en ny spalte kalt «Mitt sommervikariat», der vi inviterer medieprofiler til å dele litt om sitt første sommervikariat i bransjen.

Denne gangen er det Dagsnytt 18s programleder, Espen Aas.

– Hvor og når var ditt første sommervikariat?

– Mitt første reelle sammenhengende sommervikariat var i NRK Vestfold i Tønsberg tilbake i 1994. Jeg hadde da vært frilans og vikar et drøyt halvår ved kontoret. Kontoret var da fortsatt ganske nytt, hadde (relativt) lav gjennomsnittsalder og en ganske sammensveiset og bra gjeng på jobb.

– Hva husker du best?

– Jeg husker aller best hvordan jeg for første gang virkelig kjente på adrenalinrushet i kroppen når det gjaldt å nå deadlines, levere saker til rikssendingene, men også det som handlet om å konkurrere om oppmerksomheten til vaktsjefen, sno deg unna sakene du kanskje ikke hadde så lyst på osv. Jeg var 21 år og relativt uerfaren, hadde jobbet noen år som frilanser i lokalavisen Gjengangeren og Horten Nærradio, men dette var jo selveste N-R-K, så det var veldig spesielt og høytidelig på et vis.

– Hvem ble du kjent med som du fortsatt har kontakt med?

– Jeg ble gode venner med så godt som samtlige kolleger på kontoret den tiden jeg var der. Jeg pleier ikke daglig omgang med noen, men holder sporadisk kontakt med noen av dem via sosiale medier. Flere kolleger som Anja Strønen (utenriks i NRK Nyheter), Kaja Frøysa og Line Hødnebø

– Gjorde du noen tabber?

– Helt sikkert mange, men det var særlig en veldig skamfull en jeg husker... På en vakt der jeg etter planen kun skulle jobbe innendørs, hadde jeg av humoristiske grunner tatt på meg en Sputnik T-skjorte (altså artisten Sputnik som virkelig herjet landet på tidlig 90-tall og var veldig populær blant den eldre befolkningen), som hadde påtegnet lomme, påtegnet krage og en svær Sputnik-logo i rødt. Utenpå den igjen en småharry sort skinnvest. Ganske tidlig på vakten kom nyheten om at nederlandsk selskap hadde tatt full kontroll over alle aksjene på det lokale verftet, og jeg måtte ut og dekke pressekonferansen for både Dagsnytt og våre egne lokalsendinger. Så der satt jeg da, på pressekonferanse, skamfull og fin, side om side med andre regionale og nasjonale medier i min skrikende Sputnik T-skjorte, skinnvest og i tillegg på den tiden, et svært langt hår som rakk meg nesten ned på korsryggen. Jeg husker ennå med skam blikkene fra de langt eldre journalistene, direktørene og omtrent alle tilstedeværende. Men innslagene ble gode. Jeg håper og tror at jeg ikke hadde shorts i tillegg.

– Hva vet du nå som du skulle ønske du visste da?

– Nå vet jeg kanskje for mye? Det morsomme og spennende med å være fersk sommervikar var jo at hele yrket og verden rundt var nytt og ferskt. Alt skulle oppdages for første gang. Skjønt, hadde jeg visst litt bedre om hvordan forvaltningen i Norge var satt sammen, kunne jeg garantert spart meg en god del bomtelefoner...

– Hva er dine tips til årets sommervikarer?

– Ikke vær beskjeden! Ikke vent på å få de morsomme oppdragene, kast deg frempå og vis ambisjoner – husk likevel på at du også må levere på de samme ambisjonene. Ja, også en ting til. Kle deg ordentlig på jobb. Du aner aldri hva du kan bli sendt ut på. Ikke bli hun eller han som alle står og ser på.

Powered by Labrador CMS