I en kommentar i Morgenbladet skriver Bernhard Ellefsen at det VG gjør med sin egen chatbot, heiVG, er selvskading.
Til Medier24 utdyper han:
– Det viktigste VG har er deres troverdighet, og den velger de altså å legge inn i en chatbot som noen ganger svarer riktig, andre ganger svarer galt. Det må være definisjonen på selvskading.
VG skriver selv at chatboten er en «ikke-redaksjonell» tjeneste. Dagbladets KI-sjef Eugene Brandal Laran har kalt beskrivelsen for «litt tynn». Ellefsen mener forbeholdet er meningsløst når det er en tjeneste som formidler redaksjonelt innhold.
– Ingen lesere, og særlig ikke dem VG henvender seg til med en slik tjeneste, kan forventes å ha et bevisst forhold til et slikt begrep brukt i en slik sammenheng, sier han.
Redaksjonssjef for KI i VG, Marcus Husby, svarer på kritikken lenger nede i saken.
– Kjempedårlig idé
Ellefsen mener bruken går utover det som er journalistikkens ideal og konkurransefortrinn, som han sier er «å søke mest mulig sannferdig informasjon, med faglige virkemidler.»
– Kunstig intelligens er i bruk i de fleste redaksjoner i Norge. Er ikke dette en måte å innovere eller tilpasse seg en hverdag med KI?
– Dette er den dårligste måten å gjøre det på. Bevisst bruk av KI er selvsagt nyttig i arbeidet med for eksempel store mengder informasjon. Men journalistikk servert av en butler bygget av OpenAI er en kjempedårlig idé.
KI-verktøy som er brukt varsomt og kritisk mener han kan være nyttige, men:
– En chatbot som snøvler om noe som kanskje eller kanskje ikke har stått i avisen, det representerer noe vi gjerne kan slutte med, ja.
VG: – Viktig å eksperimentere
Marcus Husby er blitt forelagt kritikken fra Ellefsen. Han sier at de deler fullt ut synet på at medienes troverdighet må ligge til grunn.
– Nettopp derfor understreker vi at heiVG er ment som et supplement - ikke som en erstatning for tradisjonell journalistikk, sier han.
MarcusHusby
Redaksjonssjef for KI i VG
Han forteller at de tar alle tilbakemeldinger på alvor. Samtidig poengterer han at heiVG-elementet på forsiden fortsatt er i en testfase, og at det jobbes aktivt med å forbedre tjenesten.
– Feil som ble gjort i forrige uke, blir ikke gjentatt i dag. Det er også viktig å understreke at heiVG først og fremst henter informasjon fra VGs arkiv – og flere andre tjenester, som pent.no, forklarer han.
Husby forteller at de har merket tjenesten for å tydeliggjøre overfor brukerne at det er en test av en KI-tjeneste og ikke tradisjonelt redaksjonelt innhold.
– Vi jobber fortløpende med hvordan vi best mulig skal forklare hva heiVG er. Samtidig er det viktig å eksperimentere med slike løsninger, slik også Washington Post, Financial Times og Bild gjør. Historisk har mediene ofte vært for sent ute med å teste, lære av og tilpasse seg teknologiske skifter, sier han.