Faren til fetteren til Birgitte Tengs, Jakob, under Hauststormen 2021. NRK Rogaland journalist Erlend Frafjord i midten, TV 2s Kjetil Dale er ordstyrer og står med ryggen til.

Mediene skuffet Tengs-fetterens far: – Dere gjorde en elendig jobb i første fase

Jakob snakket ut foran en rekke journalister i Bergen søndag. Nå mener han at flere av dem har gjort opp for seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Jakob, faren til fetteren i Birgitte Tengs-saken, delte ut både kritikk og ros til mediene da han gjestet en debatt på NJ-konferansen Hauststormen søndag formiddag.

I over 20 år har han kjempet for å renvaske sin sønn, etter at sønnen i 1999 ble frikjent for drapet på sin kusine i Gulating lagmannsrett, men ble dømt til å betale erstatning i 1999.

– Dere gjorde en elendig jobb i den første fasen, da i et perspektiv på mellom to til fem år. Så har dere kommet sterkere tilbake og gjort ting skikkelig på oppløpssiden, sa Jakob til de fremmøtte journalistene.

Medier24 har valgt å omtale faren til Tengs-fetteren, Jakob, uten å nevne hans etternavn.

Underveis i debatten spurte ordstyrer Kjetil Dale om hva journalistene burde gjøre når de omtaler drap.

– Jeg tror dere vet hva dere skal gjøre. Jeg forstår at det er en kamp om de beste opplysningene og at dere vil ha opplysninger fra førstehåndskilder og forklaringer, sa Jakob.

Og fortsatte:

– Det er en god forklaring på hvorfor dere gjorde det dere gjorde, men dere bør gjøre en selvransakelse og skynde dere litt roligere. Det er ikke alltid sånn som politiet sier. Sannsynligvis er det aldri slik.

– Det var utidig

Jakob hevdet også at mediene tidvis har latt seg misbruke av politiet.

– Dere var helt klart med i hylekoret og ble misbrukt av politiet. Dere var nyttige idioter, for å bruke det ordet.

– Det var om å gjøre å få det beste oppslaget, og dere satt på fanget til Finsal (etterforskningsleder i Tengs-saken, journ.anm) og spanderte øl på dem. Det var utidig, og jeg har lite godt å si om dere i den første perioden.

Også ansvarlig redaktør i TV Haugaland, Karen Hesseberg, deltok i panelsamtalen.

Hun har dekket saken tett i mange år, og erkjente at journalistene tidvis hadde stolt for mye på det politiet sa.

– Helt fra starten fikk vi vite fra politiet at de mente de hadde så mange tekniske bevis, at de mente de ville ta gjerningsmannen når de fant ham. Når rettssaken kom, hadde man ingen tekniske bevis, men de sa at de skulle greie å få til en fellende dom.

Faren til fetteren til Birgitte Tengs, Jakob, under Hauststormen 2021. Fra venstre, TV 2s Kjetil Dale, Jakob, NRK Rogalands Erlend Frafjord, TV Haugalands Karen Hesseberg

–– Det tjener ikke journalistikken

NRK Rogaland-journalist Erlend Frafjord har også fulgt historien etter drapet på Birgitte Tengs i mange år.

Han fortalte at politiet er blitt mer profesjonelle med årene, men at de tidvis strategisk lekket informasjon om Birgitte Tengs til pressen.

– Jeg er glad politiet har sluttet med det. Det tjener ikke etterforskningen eller journalistikken å komme med bitvise presentasjoner om hva de har funnet ut i en sak, sa Frafjord.

Gjennom de mange årene som har gått etter drapet, har Birgitte Tengs fetter aldri blitt identifisert i norske medier.

Frafjord er ikke sikker på om fetteren ville blitt identifisert dersom drapet hadde skjedd i dag.

– Som en parallell sak, kan jeg nevne saken der en 17-åring drepte Sunniva Ødegaard. Vedkommende var på samme alder som fetteren var da han ble dømt, men han har aldri blitt identifisert. Jeg er ikke sikker på om fetteren ville blitt identifisert i dag.

Powered by Labrador CMS