Kathrine Hammerstad, redaktør for NRK Direkte
Kathrine Hammerstad svarer Bjørn Johan Berger om Ukraina-dekningen.

MENINGER:

Det kritiske søkelyset var mot regjeringen i Norge, ikke Ukraina

«Å ha en kritisk debatt rundt Norges og andre vestlige lands våpenleveranser handler ikke om å diskreditere Ukrainas forsvarskrig», skriver Kathrine Hammerstad. 

Publisert Sist oppdatert

I et innlegg på Medier 24 torsdag hevder frilansskribent og styremedlem i Norsk-ukrainsk venneforening, Bjørn Johan Berger, at et innslag på Dagsrevyen og en artikkel på nrk.no tidligere denne måneden i forbindelse med at USA vil sende klasevåpen til Ukraina, er problematisk og villedende. Og han mener Ukraina utsettes for kritikk de ikke får svare på.

Sakene Berger viser til problematiserer først og fremst det faktum at Norge har forpliktet seg til å jobbe mot bruk av klasevåpen i krig gjennom å signere klasevåpenkonvensjonen fra 2010, men likevel ikke ønsker å kritisere USAs avgjørelse om å sende klasevåpen til Ukraina. 

Det er med andre ord den norske regjeringen sakene retter et kritisk søkelys mot, ikke Ukraina. 

Regjeringen blir bedt om å svare på kritikken fra flere organisasjoner, som Norsk Folkehjelp og Røde Kors, og spurt om hva man mener om at USA donerer klasevåpen til Ukraina. 

Ikke en forutsetning for balanse

Det rettes ikke kritikk fra noen av kildene mot Ukraina for at de ønsker å bruke dem. 

Dette betyr selvsagt ikke det at det ikke også kan være journalistisk interessant å høre hva Ukraina selv sier om hvorfor de mener det er riktig og viktig å bruke disse våpnene i den videre dekningen av dette. 

Men vi er ikke enig i at dette perspektivet var en forutsetning for å gi en balansert dekning av den opprinnelige problemstillingen de nevnte sakene. 

Vi er dermed også uenig med Berger i at Dagsrevyens innslag og nettsaken utløser rett til samtidig imøtegåelse for Ukraina. Vi har imidlertid hatt kilder i den utvidede dekningen vår som også har fremmet det ukrainske perspektivet, som professor Torkel Brekke i Dagsnytt 18 11. juli, slik Berger selv viser til i sitt innlegg.

Handler ikke om å diskreditere Ukrainas forsvar

Berger mener også at nevnte innslag i Dagsrevyen fremmer falsk balanse, ved å opplyse om at både Ukraina og Russland bruker klasevåpen. 

Men det er et velkjent premiss for all dekning av den pågående krigen at Ukrainas våpenbruk handler om å forsvare seg mot et land som på brutalt vis har invadert deres territorium. 

Å ha en kritisk debatt rundt Norges og andre vestlige lands våpenleveranser handler ikke om å diskreditere Ukrainas forsvarskrig, men et løpende og opplysende offentlig ordskifte om hvordan verdenssamfunnet forholder seg til dette.

På samme måte har det ved flere anledninger vært debatter mellom norske stortingspartier om hva slags våpen Norge skal levere til Ukraina, uten at det har vært nødvendig å innhente noen form for samtidig imøtegåelse fra ukrainske myndigheter om innholdet i en norsk debatt om utenrikspolitikk. 

Når det gjelder Russlands omfattende krigføring mot sivilbefolkningen i Ukraina har disse overgrepene vært bredt og omfattende omtalt i NRK helt siden krigen startet, og vi kommer naturligvis til å fortsette med å rapportere om dette når det skjer.

At Ukraina befinner seg i en omfattende og høyst legitim forsvarskrig er det ingen tvil om, og problemstillinger knyttet til våpenbruk og -leveranser vil NRK fortsette å dekke bredt i våre nyhets- og debattflater så lenge krigen varer, både i løpende, undersøkende og oppsøkende form.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS