Tirsdagens Debatten-sending får kritikk fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes - fordi han ikke ble invitert.

Bjørnar Moxnes kritiserer Debatten-sending - dette svarer NRK

NRK ønsket deltakere som forsvarte dagens Rødt-politikk: – Derfor landet vi på å invitere dem vi gjorde, sier nyhetsredaktør.

Publisert Sist oppdatert

Under programmet «Debatten» tirsdag kveld sto sentralstyremedlem Joakim Møllersen i Rødt fast på at Norge ikke burde forsyne Ukraina med våpen.

Han hevder at Nato motarbeider forhandlingene i krigen, og har en interesse av å holde den gående for å svekke Russland.

Uttalelsen har vakt sterke reaksjoner hos flere politikere, skriver VG.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes tar til Facebook for å møte kritikken om at Rødts ledelse ikke var representert i «Debatten» på NRK om krigen i Ukraina og venstresidens syn.

Kritiserer NRK

I innlegget kritiserer han statskanalen, og skriver at verken han, andre fra arbeidsutvalget eller stortingsgruppen var invitert.

– Vi fikk først en invitasjon til å delta i Debatten i går ettermiddag, og vi fikk da kun tilbud om å stille mot Raymond Johansen, som har knyttet debatten om Ukraina til samarbeidet med Rødts bystyregruppe i Oslo (en kobling han gikk tilbake på i gårsdagens debatt, slik jeg forsto det), skriver han.

– Uklart hva som ville være holdningen

Medier24 har vært i kontakt med nyhetsredaktør i NRK, Knut Magnus Berge, som bekrefter at de ville ha deltakere som forsvarte dagens Rødt-politikk.

– Det er riktig at vi ønsket debattdeltakere fra Rødt som tydelig forsvarte dagens politikk, siden det var det som var utgangspunktet for Raymond Johansens angrep på Rødt.

Han sier det er redaksjonen som bestemmer hvem de inviterer.

– Det er redaksjonen som suverent avgjør hvem vi inviterer. Vi var i kontakt med stortingsgruppe og ledelse med tanke på deltakelse, men fikk inntrykk av at det var mer uklart hva som ville være holdningen inn i denne debatten. Derfor landet vi på å invitere dem vi gjorde. Så vil jeg understreke at vi i tillegg hadde en representant for Rødt som klart tok til orde for å endre partiets politikk og sende våpen.

– Rart å skylde på NRK

– Jeg må si det er veldig rart av Moxnes å skylde på NRK for at hans eget partis standpunkt blir framført av andre enn ham selv på Debatten. Rødt er mot å sende våpen til Ukraina, det kan han ikke lure seg unna, sier Venstre-leder Guri Melby.

Hun mener at selv om Moxnes kanskje ville brukt andre argumenter enn Møllersen, er den vedtatte politikken den samme.

– Rødt har valgt å ikke stille seg bak den støtten, det gjentok de nok en gang på Debatten i går.

Rødt har som eneste parti i Stortinget sagt nei til å sende våpen til Ukraina, men flere partiveteraner har den siste tiden tatt til orde for at partiet må snu.

Moxnes skriver i sitt innlegg på Facebook at der er ulike syn innad i Rødt om våpen til Ukraina.

– Jeg har ønsket denne debatten velkommen fram mot landsmøtet.

Powered by Labrador CMS