Bilde av NRK-mikrofoner på et bord. Bilde av radiosjefen i NRK innfelt.
NRKs radiosjef Cathinka Rondan svarer på podkast-kritikken.

MENINGER:

Det er dette som er frihet!

«Akkurat som på en radiokanal ønsker vi å ha ansvaret for når og hvordan et tilbud når publikum», skriver Cathinka Rondan.

Publisert

Dette er et svar på innlegget: «Slipp podkastene fri, NRK!»

NRK tar ikke lett på å endre lyttevaner, men vår redaksjonelle frihet som allmennkringkaster er viktigere. Vi kan ikke regne med at globale tredjeparter vil ta ansvar for norsk kultur, språk og demokrati. Det ligger i NRKs oppdrag å styrke og utvikle demokratiet, og løfte og berike norsk og samisk kultur. Det er bare med full redaksjonell og publisistisk kontroll på egne plattformer vi kan klare det. Hvis vi legger alt innholdet vårt på tredjeparter, så vil de også ha kontroll på publisering, presentasjon og prioritering av innholdet. Det handler ikke om konkurranse, det handler om selvstendighet og frihet.

En av styrkene våre

I tillegg viser undersøkelser fra Reuters Institute at i land (som Norge) der mediene i større grad har direkte kontakt med publikummet (altså en til en, ikke via tredjeparter) har også befolkningen høyere tillit til media. Å miste den direkte kontakten kan også bety å miste tilliten. Dessuten er det en av styrkene våre. Vi er her, vi er mennesker som kan være i direkte dialog med lytterne, i motsetning til for eksempel Spotify. Vi må tenke på konsekvensene på lang, ikke kort sikt.

Det finnes et stort utvalg lydapper i Norge. Her er appen NRK Radio på ingen måte alene. Da NRK bestemte seg for å redusere antall podkaster på andres plattformer var det for øvrig til begeistring fra andre norske mediehus, som blant annet mente at dette ville øke investeringene fra annonsører.

Forøvrig er Podtoppen for alle, så Kode24 er hjertelig velkommen også der.

Viktig å skille

Det kan være fristende å sammenlikne med den gangen vi fikk «alt» på TV eller radio. Men det er ikke det samme. Ja, du kan få P4 og NRK P1 på samme radioapparat. Når du da velger NRK P1 vet du at det er nettopp den kanalen du får, fra start til slutt. På tredjeparter derimot opplever for eksempel våre kommersielle søsken at radiokanalene blir tukla med. Sånn kan vi ikke ha det. Akkurat som på en radiokanal ønsker vi å ha ansvaret for når og hvordan et tilbud når publikum.

Det er viktig å skille mellom lineær kringkasting på DAB og TV og strømming. NRK TV er en app, og innholdet der finner du utelukkende i NRK TV. Ikke på Netflix og Disney+. NRK.no er også en app, og innholdet der finner du bare i appen og på nettsiden NRK.no. Ingen har beskyldt NRK TV for å ødelegge konkurransen fordi du ikke finner det innholdet i andre strømmeapper. Alt innholdet til NRK er tilgjengelig så lenge du har internett – og på din valgfrie nettleser. Det er det som er tilgjengelighet. Og frihet.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS