Ole Petter Baugerød Stokke (t.h.) lager selv podkast sammen med Jørgen Jacobsen. Han irriterer seg over at NRK kun har sine podkaster i egen app.
Ole Petter Baugerød Stokke (t.h.) lager selv podkast sammen med Jørgen Jacobsen. Han irriterer seg over at NRK kun har sine podkaster i egen app.

MENINGER:

Slipp podkastene fri, NRK!

«Om dere ikke ser ironien selv, NRK, skal dere få den her: Det er dere som ødelegger konkurransen for alle andre», skriver Ole Petter Baugerød Stokke.

Publisert

– Hvem her er det som liker å ha alle podkastene sine på ett og samme sted? 

Det spurte utvikleren Sindre Lindstad om under sin presentasjon på sist JavaZone, en diger utviklerkonferanse i Oslo Spektrum. De aller fleste rakk opp hånda, før han konkluderte:

– Og resten av dere, regner jeg med jobber for NRK. 

For det er bare ett mediehus i Norge som er så virkelighetsfjerne at de tror folk ikke ønsker å ha gratis-podkastene sine fritt tilgjengelig. 

Og at dette mediehuset er akkurat NRK, gjør meg både sint og trist. 

Lynkurs i podkast

Først en kjapp gjennomgang av konseptet podkast, for radiotoppene i NRK sin skyld: 

  • Du publiserer en lydfil. 

  • Som kan lastes ned overalt. 

Dette er hele magien bak podkast: Du publiserer én gang, og kan høres av alle, uansett om de bruker iPhones podkast-app, nettleseren på PC-en, en obskur Android-app, skjermen på kjøleskapet eller Spotify i elbilen. Og når episoden din er ferdig, kan de høre på neste episode av en annen podkast, på samme sted. 

NRK har hivd konseptet på dynga, ved å låse alle podkastene inn i NRK Radio-appen. Vil du høre på Språksnakk på Spotify? Særlig. Dagsnytt 18 og Fladseth i samme app? Umulig. Laste ned Trygdekontoret på PC-en før flyturen? Glem det. 

Som Lindstads eksperiment i starten kjapt fikk bevist: Folk vil bestemme hvordan de hører på podkast. Men det har NRK bestemt at de ikke får. 

Tullete teknologisk

Fengselet NRK har laget for podkastene sine, er helt unødvendig. NRKs podkaster er nettopp podkaster, lydfiler på nett, som er et par tastetrykk unna å være tilgjengelige overalt.

Hva nå, NRK?

Gjennom reportasjer, debattinnlegg og podkast skal Medier24 sette søkelys på hva NRK har vært, hva det er nå, og hvilken retning NRK bør gå i fremtiden.

Har du innspill, eller vil du skrive en tekst selv? Ta kontakt på kristine@medier24.no

Prosjektet har fått støtte av Fritt Ord.

Her kan du lese alle sakene. 

Disse tastetrykkene er det derfor andre som gjør. Den nevnte utvikleren Lindstad er én av flere som lager løsninger for å høre NRK-podkaster utenfor NRK-appen. Men NRK blir fort litt gretne når folk tukler med nøklene deres. 

«Jeg tenkte bare å gi deg et heads up på at vi har oppdatert vilkår for bruk av API-ene våre», skrev en NRK-ansatt til Lindstad uka før foredraget hans, hvor han skulle fortelle om prosjektet sitt «Open NRK Podcast Feeds», som brukte de nevnte API-ene på måter NRK nå ikke tillater. 

– Vanskelig å tolke som noe annet enn en advarsel, sa utvikleren senere til meg, etter å ha holdt foredraget til tross for e-posten. 

Problemet er bare at NRK har andre regler også, som sier noe helt annet. 

Bryter NRKs vedtekter

Paragraf 31 i NRKs vedtekter sier at «NRK bør så langt som mulig benytte åpne standarder, såframt ikke økonomiske eller kvalitative hensyn taler imot dette».

Hm, skal vi se, kan vi komme på noen relevante åpne standarder for publisering av lyd, da? Ja, stemmer: Podkaster, lydfiler på RSS, er en sånn en. 

Men radiosjef Cathinka Rondan i NRK mener paragrafen er utdatert, og handla om fortidas problemer med lydformater. Og at paragrafen ikke betyr «at vi skal være til stede på konkurrenters plattformer eller strømmer, eller støtte alle mulige tekniske formater», som hun sier. 

Det er ingen som har bedt dere være tilgjengelige på «alle mulige tekniske formater», Rondan. Det eneste vi ber om, er det eneste formatet som finnes for periodisk lyd på internett: Podkast. 

For jeg kan jo høre P2 på alle radioer. Lese NRK.no i alle nettlesere. Se NRK 1 på alle TV-er. Så hvorfor i alle verdens riker og dager kan jeg ikke høre på podkastene deres i alle apper? 

Ødelegger konkurransen

Akkurat nå har NRK fire av Norges ti mest populære podkaster, ifølge podtoppen.no. Så vil du høre de beste podkastene i Norge, må du laste ned NRKs radioapp. Og sjansene er store for at du klarer deg fint med bare den appen.

Men der inne finner du ikke vår podkaster som vår egen, kode24-timen. Ikke fordi vi ikke vil være der, men fordi vi ikke får være der. Dermed får NRK-podkaster konkurrere mot andre NRK-podkaster, men ikke en eneste podkast fra andre mediehus. 

Jeg tar meg selv i å ikke lenger gidde å bruke både Spotify og NRK-appen, når jeg ofte ender med å høre på NRK-innhold, uansett. 

Kjipt for meg, når jeg glemmer å høre ukas Fladseth og Backflip, men enda kjipere for Henrik Fladseth og Snorre Monson som lager dem, og blir uskyldige ofre for NRKs latterliggjøring av hele podkast-konseptet. 

NRK raserer det som kunne vært en sunn og fri konkurranse blant norske podkaster, uansett om de lages av NRK, kode24, komikere eller en obskur jentegjeng i Alta. 

Den ekle konkurransen

Så hvorfor vil NRK dette? Hvorfor gjør de dette? Spør du NRK, som jeg har gjort flere ganger, svarer kringkasteren noe à la:

  • «Vi må sørge for at folk veit at NRK-podkaster lages av NRK!»

  • «Vi må kontrollere innholdet vårt selv!» 

  • «Vi møter så stor konkurranse på de andre plattformene!»

De vil ikke spre innholdet sitt gjennom Spotify, hvor Joe Rogan risikerer å vinne over Bokbadet. De frykter at folk ikke skjønner at Joe Rogan og Bokbadet produseres av forskjellige mediehus. 

Og det er visst veldig ekkelt for dem at algoritmene til Spotify, ikke NRK sine, styrer om jeg får Joe Rogan eller Bokbadet anbefalt en tirsdags morgen. 

Fri konkurranse er visst ikke noe særlig moro for NRK. 

Bokbad og Sophie Elise

Om dere ikke ser ironien selv, NRK, skal dere få den her: Det er dere som ødelegger konkurransen for alle andre. 

Dere gjør dette utelukkende for deres egen skyld, tilsynelatende uten å ofre en tanke på hva dette gjør for verken lytterne eller andre podkast-makere. 

Om ikke det var vanskelig nok å konkurrere med en skattefinansiert allmennkringkaster som lager bokbad den ene dagen og Sophie Elise-boblebad den andre, er det i alle fall det nå.

Med mindre dere har tenkt til å gjøre det umulig å lese NRK.no i valgfri nettleser eller høre på P2 på valgfri radio, finnes det ingen god grunn til å ikke la oss høre på podkastene deres i valgfri app. 

Jeg elsker dem, nemlig, og må anta dere gjør det samme. Og dere veit hva de sier: Hvis du elsker noen, slipp dem fri. 

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS