Aftenpodden er en av mange podkaster som slipper episoder på torsdager.

SKRÅBLIKK:

Kjære podkastprodusenter:
Gi meg tirsdagsunderholdning

«Det er begrenset hvor mye podkast det er plass til. Og det er ikke min jobb alene å øke podkast–tallene til Kantar til neste fremlegging», skriver Torill Henriksen.

Publisert Sist oppdatert

Jeg har et rutinepreget liv. Mandag til fredag starter jeg dagen med Aftenposten Forklart og NRK Oppdatert. Begge skryter av at de er akkurat lange nok til å få deg til jobb - og det stemmer for meg. Men siden jeg starter med morgenlyden lenge før jeg går ut av døra, vil de to sammen ta meg til kontoret.

Her forleden blusset en gammel irritasjon igjen opp i meg. Torsdagspodkastene.

Under Radiodager på Ullevaal stadion ble jeg sittende og høre på Fetisha Williams fortelle om podkasten sin. Hun ble spurt om hvilke tanker hun og teamet gjorde rundt publiseringstidspunkt. Da sa hun: Vi publiserer på torsdager. For vi har sett på hva de andre gjør.

For sterke krefter har visst bestemt seg for at torsdag er den store podkastdagen.

Ekstrem fomo

Morgenen klarer jeg å rekke å høre på det jeg vil, men utfordringen kommer på ettermiddagen.

Aftenpodden, Stortingsrestauranten, Sikre Kilder i Venstre, En mørk historie, Pressepodden, Sektpodden, Krimpodden (bortsett fra breaking news).. Alle publiseres torsdag ettermiddag.

Resten av uka må jeg ty til amerikanske podkaster om hvordan traktorer og huler fungerer, og hva som er de ferskeste konspirasjonsteoriene. 

Noe som betyr en lang torsdagsvei hjem fra jobb. For når alt kommer til alt er jeg en journalist med ekstrem «fomo» (frykt for å gå glipp av noe):

Både «Kan det være nyheter i podkasten?» og «hvilke nyheter tar de opp?». 

Men også «Hvilke dårlige vitser kommer Henrik Asheim med denne uka», «kommer Trine Eilertsen til å si kontrær», «hvor mange ganger sier Kristin Marken «Men hallo»».

Langkokt torsdagsmiddag

Og hadde det vært korte podkaster som ble lansert torsdag ettermiddag, hadde det gått fint. Jeg kunne tatt helgehandelen og sugd i meg alle podkastene på vei hjem. Men med Aftenpoddens 51 minutter, Stortingsrestauranten på 38 minutter og Krimpodden på 45 minutter forsvinner kvelden.

Jeg blir nødt til å lage en ekstra spesiell middag på torsdager, noe langkokt hvor jeg kan stå og røre i en gryte.

For meg er det harde valg som tas hver uke. Det har nesten vært befriende at Høyre har hatt for mye å gjøre for å lage podkast i høst. Og høstens første episode kom om morgenen, som gjorde at jeg kunne stange podkast-suget allerede på vei til jobb (sorry NRK og Aftenposten, you had to wait).

Nå skal det sies at jeg er så heldig at jeg ikke har noen som venter på meg hjemme og vil at jeg skal delta i samtaler (Marie Melgård uttalte i Pressepodden at det er synd på sånne som meg, men for podkasterne er det jo det bra). Men det er begrenset hvor mye podkast det er plass til. For det er ikke min jobb alene å øke podkast–tallene til Kantar til neste fremlegging.

Og på Podtoppen er det lett å finne flere torsdagspodkaster: TV 2 B-laget, Radio Mørch, Jan Thomas og Einar blir venner, Lindmo & Co, og Heia Fotbatt er blant podkastene på Topp 40 som også kommer ut på torsdager. 

For ordens skyld: I den opprinnelige oppramsingen sto også «Enkel servering» fra VG. De informerer Medier24 om at slipper sine episoder på fredager, og er klare på at de ikke på noen måte vil assosieres med torsdager. 

Ingen sammensvergelse

Hvem bestemte at torsdag var «the day»?

Er folk mer sultne på podkast på torsdager?

Etter å ha sjekket flere avspillere, ser jeg at det ikke bare er torsdager som er en ganske fullbooket dag. Så kanskje sitter det mennesker der ute som har det samme problemet som meg på onsdager. Og tirsdager.

Kanskje er det bare at det er altfor mange podkaster?

Jeg har tatt en runde og spurt mange av disse podkasterne jeg hører på hvorfor torsdag er dagen. Ingen har noen svar som tyder på en sammensvergelse om at torsdag er den beste dagen. De fleste sier «Det har bare blitt sånn».

Men det føler jeg er et dårlig argument. For selvfølgelig må man se på hva de andre gjør, når det finnes så mye å velge i. 

Det blir snart slik at når noen gir meg et podkast–tips må jeg forsikre meg om at det ikke er en torsdags-pod, for den dagen er fullbooket.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS