Harald Tusberg avbildet som programleder for Når skjedde det?
Harald Tusberg avbildet som programleder for Når skjedde det?

MINNEORD:

Harald Tusberg brukte sitt yrkesliv til å underholde det norske folk

Det er en av de virkelig betydningsfulle TV-pionerene som nå har gått bort.

Publisert Sist oppdatert

Det er en av de virkelig betydningsfulle TV-pionerene som nå har gått bort. 

Harald Tusberg begynte i den nystartede Underholdningsavdelingen i NRK allerede i 1961 – bare et år etter at NRK startet med regulære TV-sendinger. 

Han hadde helt fra start stor forståelse for at NRK også måtte tilby publikum humor og underholdning – ikke bare nyheter og opplysning. 

Han laget legendariske «Smil til det skjulte kamera» allerede på slutten av 60-tallet – sammen med Tore Ryen, Andreas Diesen og Trond Kirkvaag. Klipp fra denne serien fra før farge-TV dukker fremdeles opp – til lattervekkende glede for et stadig nytt publikum. 

Flere av oss husker også med stor entusiasme samarbeidet med André Bjerke om serien «Streiftog i grenseland» fra begynnelsen av 70-tallet – hvor de to dro oss gjennom spennende okkulte og overnaturlige fenomener. 

I 1979 ble Tusberg sjef for Underholdningsavdelingen og satt i den rollen gjennom hele 80-tallet. Han tok som leder avdelingen trygt gjennom et turbulent tiår – også med lansering av de kommersielle konkurrentene TVNorge og TV3. 

Publikum på den tiden husker ham kanskje best for den fantastiske portrettserien «Dette er ditt liv», hvor Tusberg «kidnappet» datidens store profiler til studio for enormt populær lørdagsunderholdning. 

Tusberg ble programdirektør for Kulturavdelingen fra 1990 fram til 96, da sykdom gjorde at han måtte trekke seg fra arbeidslivet. 

Men det var ikke bare TV som opptok den kreative Harald Tusberg. Samarbeidet med Egil Monn-Iversen om musikalene «Bør Børson jr.» og «Ungen» ble store suksesser både på teater og kino. Han ga ut en rekke bøker, sto gjerne selv på scenen med sin sangstemme, og oversatte en rekke musikaltekster til bruk både på TV og teater. 

Harald Tusberg brukte sitt yrkesliv til å underholde det norske folk, til ganske enkelt å spre smil og glede til så mange som overhodet mulig. Det må man si er et godt brukt liv.

Powered by Labrador CMS