Christian Borch
Christian Borch er ikke overrasket over oppmerksomheten boken hans har skapt. Han forteller i Pressepodden at han forventer mer debatt om innholdet fremover.

Pressepodden:

Christian Borch har fyrt opp dialekt-debatten - nå forventer han mer bråk: – Bare vent

Den tidligere NRK-profilen tror det blir «rabalder» når flere folk får lest hele boken hans.

Publisert Sist oppdatert

Christian Borchs nye bok har fått massiv oppmerksomhet den siste uken.

Den tidligere NRK-profilen satte nemlig fyr i språkdebatten med sin kritikk av dialektbruken i NRKs nyhetssendinger.

– Responsen har vært forståelig. Når man snakker og dialekt og norsk språk, så blir det rabalder. Det vet man av erfaring, sier Borch i Pressepodden.

Hør hele Pressepodden øverst i saken eller der du finner podkast!

Journalist-veteranen brukte USA-korrespondent Lars Os' dialekt som eksempel for det han omtaler som en «narsissistisk egotripp».

Os selv omtalte kritikken som «trist» overfor Journalisten.

Borch har fått kritikk fra blant andre VG-kommentator Hans Petter Sjøli, NRKs språksjef Karoline Riise Kristiansen, Noregs Mållag og Nordlys-kommentator Maja Sojtaric.

Han har også fått støtte, fra blant annet Aftenposten-kommentator Therese Sollien og Riksmålsforbundets leder Trond Vernegg.

– Dialektarroganse

Borch har presisert at kritikken ikke var ment personlig mot Os. Dette gjentar han i Pressepodden.

– Det er ikke Lars Os jeg bruker som eksempel i den forstand, sier Borch, og henviser til at den mye omtalte og debatterte saken fra 2007, da Dagsrevyen-anker Ingerid Stenvold fikk dispensasjon til å bruke sin dialekt i sendingene.

Borch nevner ikke Stenvold ved navn, men understreker at denne dispensasjonen har siden har utviklet seg - og at Os er et eksempel fra i dag.

Borch refererer også at Os tidligere har uttalt til Aftenposten om sin dialekt at seerne «må bli vant til det. Da slipper jeg å inngå for mange kompromiss.»

– Det er dette jeg kalte et uttrykk for dialektarroganse. Dette er selvfølgelig knyttet til personen Lars Os, men han har lagt hodet på stubben ved å si det han sier, sier Borch.

Han erkjenner at det kan virke som han henger ut Os, men at dette ikke er tilfellet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Christian Borch
– Bare vent til folk får lest det jeg skriver om måten Arne Treholt-saken ble kjørt på i lagmannsretten, sier Christian Borch.

– Trukket ut av kontekst

– Du avviser at du kritiserer og går til angrep på Lars Os direkte. Men forstår du at det fremstår slik?

– Det fremstår i hvert fall slik når mange av mine gamle kollegaer fremstiller det som om det er dette jeg gjør, sier Borch.

– Uten å undersøke hva dette egentlig dreide seg om, så er det flere av mine utmerkede kollegaer - som kaller seg journalister - som ikke har tatt seg bryet med å finne ut hva det egentlig dreide seg om. Så har de lefsa løs med angrep som er blitt folks oppfatning om hva jeg har sagt.

Borch sier at det skuffer ham.

– I dette tilfellet har jeg en litt uggen følelse, fordi jeg er trukket fullstendig ut av kontekst. Poenget her er at jeg har skrevet et sluttkapittel i en bok på nærmere 400 sider om mitt forhold til NRK, som bare er positivt hele veien.

– Bortsett fra at jeg sier på slutten at det er visse trekk som bekymrer meg litt, og det ene er utvanningen av dialektprinsippene og språknormene i nyhetssendingen, sier Borch.

– Sett nå i ettertid: Burde denne kritikken vært formulert på annen måte?

– Nei, overhodet ikke. Jeg hadde sagt akkurat det samme i dag.

– Men undervurderte du temperaturen i dialekt- og språkdebatten?

– Nei, jeg undervurderte det for så vidt ikke. Jeg hadde regnet med at det kunne bli en debatt om dette. Men det er veldig mye mer i denne boken som det kan bli om, sier Borch.

Og utdyper:

– Bare vent til folk får lest mitt kapittel om utviklingen i Midtøsten og Israel, om beslutningsprosessene i sikkerhetsdebatten opp gjennom årene og det jeg skriver om måten Arne Treholt-saken ble kjørt på i lagmannsretten. Da blir det spetakkel. Men det er ikke kommet opp ennå.

– Var bekymret

– Du skriver i boken at du knapt har sett på Dagsrevyen siden du sluttet i 2014. Har du da grunnlag for å kritisere dialektpraksisen i NRK Nyheter?

– Jeg skriver om situasjonen da jeg sluttet i NRK. Poenget mitt er at jeg forteller om mitt forhold til NRK, som for 90 prosent vedkommende bare var veldig positivt. Men jeg sier at jeg på tampen av det hele var bekymret for denne situasjonen. Dette har ikke noe med saken å gjøre, sier Borch.

– Du har fått veldig mye PR for boken nå?

– De påstår det. Men jeg håper folk skjønner at boken handler om mer enn dette. For det gjør det, sier han.

I Pressepodden forteller Borch også om hvordan og hvorfor han mener mediebransjen endret seg totalt fra 1980-tallet og fram til nå, «cowboy-tiden» han opplevde i Morgenbladet på 60-tallet og ikke minst en absurd situasjon fra tidlig 80-tall med daværende forsvarsminister i USA, Caspar Weinberger.

For ordens skyld: Den første delen av episoden ble spilt inn før dialekt-bråket smalt. Den siste delen er spilt inn i etterkant - og omhandler i sin helhet saken.

Powered by Labrador CMS